2020-12-06
2038 瀏覽
突然想食意大利粉, 開OPEN RICE 搵到呢間向蘇豪區既Pici, 呢間系是一家意大利麵餐廳及酒吧, 每日供應新鮮手製意大利麵, 星期日晚八點到,餐廳都坐滿, 佢餐牌分左頭盤, 意粉同甜品, 我地二人叫左店員推介既Tasting Menu, 每人$290, 兩個人就有兩個頭盤, 三個意粉及兩款甜品. 首先係有餐前麵包, 橄欖油及黑醋. 頭盤叫左Burrata Cheese, 呢個系有D似沙律芝士似mozzarella, 小番茄同火箭菜, 開胃清新, 芝士比平時食既mozzarella更香.另一頭盤叫左Cold Cuts, 有三款肉同有三件芝士跟埋, 真心讚, 個人感覺肉同芝士不是其他意大利餐廳的普通貨色. 第一款意粉就叫我最愛既Taglioini with truffle 松露意粉, 意粉比一般粗一點, 松露粉量不少好香, 而意粉質地好爽及不會有粉"糠"味.第二款叫左Clam Tagliolini 蛤肉意粉, 黑色意粉相信系墨汁意粉同蛤合成鮮味. 最後叫左Burrata Ravioli 系意大利雲吞上有生蝦同芝士, 估唔到生蝦同意大利雲吞味道好夾. 中意食手造意粉就不可錯過呢間餐
首先係有餐前麵包, 橄欖油及黑醋.
中意食手造意粉就不可錯過呢間餐廳, 食物新鮮令人留下印象, 能夠人在香港食到意大利風味, 非常享受這餐真實的意大利菜的味道