2019-09-12
之前日本旅行去過一間居酒屋,入面嘅餐牌以人手寫, 裝潢相當簡樸,但食物卻相當出色,至今仍然回味。今日巧遇「平成」呢間居酒屋,一見到牆身手寫嘅餐牌我立即想起當時日本嗰間居酒屋,令我急不及待同朋友坐低試試。餐牌一樣都係用人手寫,而且有中日對照。傳統居酒屋當然先叫飲品,每人叫唔同味道嘅乳酸梳打,從左至右分別係士多啤梨、巨峰提子、荔枝同百香果。份量幾大,冰唔算多。係聚會前當然要先乾杯一次,然後就等待食物嘅來臨。首先有冰鎮秋葵,自己一向鍾意秋葵滑潺潺嘅口感,醬汁應該係芝麻醬加豉油,呢個配搭非常常見,味道亦一如以往地出色。之後喺鹿兒島海鹽燒和牛,肉味幾重,質感冇我想像中咁鬆軟。燒明太子未必個個都鍾意,不過I’m loving it。微焦既外層加上獨特嘅鹹香令我愛不釋手。見到芝士蔥蛋餅既蛋汁非常性感,芝士同蛋合二為一,味道超正。紫薯沙律幾甜,估唔到同鹹味既三文魚籽幾夾。黑松露月見鰻魚飯啱啱好有四串鰻魚,啱曬同朋友share,唔駛自己切到爛晒。鰻魚唔算入口即化但都好肥美,冇咩骨肉質嫩滑,加左黑松露更加冇得輸。三文魚籽胡麻冷麵既麵條偏硬,麵條夠曬凍,加埋百搭既芝麻醬,非常滋味。石鍋三重芝士火山燒鵝肝丼一
餐牌一樣都係用人手寫,而且有中日對照。
之後喺鹿兒島海鹽燒和牛,肉味幾重,質感冇我想像中咁鬆軟。
見到芝士蔥蛋餅既蛋汁非常性感,芝士同蛋合二為一,味道超正。
紫薯沙律幾甜,估唔到同鹹味既三文魚籽幾夾。
石鍋三重芝士火山燒鵝肝丼一上菜,我同朋友不斷讚嘆。飯上有三大片既鵝肝,厚身之外外表幾脆。芝士鋪滿晒飯同鵝肝上面都爆晒出黎,火灸過後散發出陣陣既香味,每一啖都係極級享受。
平成既月見松葉蟹甲羅燒比起之前食過非常唔同。除左蟹膏蟹肉之外,餐廳仲加左紫菜,鵪鶉蛋,味道中和左無咁鹹,蟹膏特別香甜。
相信係香港最接近日式傳統居酒屋非平成莫屬。
查看之前的留言 ()