2021-01-15 558 瀏覽
我好鍾意呢間嘅手拉麵,食咗一兩年?因為好鍾意去深圳食蘭州拉麵(唔正宗嗰啲,我通常叫蓋澆麵;正宗嘅應該係蘭州牛肉麵,仲要一定係食湯麵)唔再返大陸食嘢,有時真係好掛住手拉麵彈牙既感覺,搵到呢一間。之前成日都去大馬路個間,我通常11:00正就入去,之後呢個時間再去成日見佢拉住閘,原來佢新年之後改咗12點。時間唔再啱先嚟呢一間。酸菜魚有骨,食得好麻煩,同埋有少少腥,之後冇再叫呢個餸。豬大腸只食過一兩次,都係偏硬個種,冇再叫。因為費事同唔肯定佢有冇改善或者改良過,我自己就唔鍾意食硬身嘅豬大腸。之後都叫燕子餃,因為出邊少見,我又少食。之後次次都叫呢個😂。食到啲阿姐認得我,有次佢仲講你次次都叫呢個😅。好尷尬。因為食太多食到悶,後來就改叫雞翼。因為乾炸啲雞翼,好鹹香,又索埋啲湯幾好味。依間係我成日個心會諗住諗住,計埋等車時間可能要個半鐘來回,為咗食一碗麵。有時食厭咗會停一排,但唔厭嗰陣時基本係每個星期去一次。發記有大閘蟹賣既時候去得仲密,(有時會轉下口味食傷心酸辣粉或者川菜)。有蟹拎返去嘅時候就覺得車程更加值得,真心想間野開喺樓下。有時想食呢間嘅麵,但又book咗啲要book好耐嘅餐廳,咁點都要去嗰啲

酸菜魚有骨,食得好麻煩,同埋有少少腥,之後冇再叫呢個餸。

有時想食呢間嘅麵,但又book咗啲要book好耐嘅餐廳,咁點都要去嗰啲餐廳嘅😵。
啲面真係好彈牙,好味。完全係南方唔興食開既麵質。
我自己上網都睇過好多條片,仲買埋篷灰(買咗但係放到過晒期都未郁手😂😂😂)返黎想自己試下,問題係要拉麵,開拉到既麵,舊麵團唔止一兩人分量,同埋咁辛苦咁多步驟,我都係犧牲時間搭車去,再比多50蚊食一碗啦。😅

咁樣係大辣。佢嘅大中細辣好痴線。我自己嚟講,食川菜叫餸一定叫大辣。譚仔三哥就叫糊辣嘅小辣;傷心酸辣粉就叫小辣,口水雞就叫大辣。我大約係咁嘅食辣程度。
呢間野中辣係唔辣嘅,但係大辣有時係辣到痴線。好似正常大辣係100分。呢間嘅中辣係30分(問題應該係五六十分),但係佢嘅大辣可以去到150至200。我就成日辣親,下一次叫中辣,又覺得辣得唔滿足,又再叫大辣咁樣循環落去😂😂😂。

咁叫中辣

有次坐低先話冇手拉麵,反正未喺呢一間食過刀削麵同又唔好意思走,逼住叫佢早餐嘅刀削麵。我真係唔鍾意,咬咗兩啖雞翼同蛋,食咗幾條麵就買單走咗。呢啲真心個人口味,通常去到嗰度我見到幾大嘅比例都係叫刀削麵。
同埋通常我11點就到,佢早餐賣到11:30,都幾多人喺呢間野食港式早餐😂😂😂

同埋呢度嘅嘢,刀削麵同埋手拉麵係儲單咁樣出,有時坐低5分鐘就有,有時坐低,出咗兩次刀削面都未到手拉麵,我出聲追,(扮追下,因為知道佢師傅都係輪流整,只係提下佢)跟住佢就會好唔好意思咁話嚟緊嚟緊㗎啦🤣
我食咁多次,真係知道佢嘅流程。
果次係坐足20 至25分鐘,因為當時可能只有一碗至兩碗嘅手拉麵要等佢整左勁多單既刀削先。(個時爆場又勁多外賣😵)
總之聽到佢喺度拍拍聲,撻緊麵團,基本上5分鐘就上到枱。

大辣

大辣,算無咁癲既程度

辣到癲左既大辣,係辣到頭痛,下次要叫返中辣既程度。係咁片都仲有油😵

中辣,又係唔辣