2024-10-01
🙋🏻♀️早排同朋友仔去咗荃灣行街,到咗lunch time 緊係要四圍搵吓食啦,識我嘅人都知道媽媽我係一個火鍋愛好者(一日三餐食火鍋都唔係問題嘅嗰種🤣),嚟到荃灣就梗係要搵吓荃灣嘅火鍋店啦🤩上網見到呢間【大滾友】好評幾多又係附近,咁就一於食呢間啦,呢間📍位於荃灣嘅【大滾友】裝修充滿宮廷風,環境都幾寬敞舒服,位置仲夠哂闊落添😋上網搵吓有咩野食好介紹,最後就揀咗幾樣大家推介嘅菜式,估唔到每款食物上枱都好有儀式感呀🍈翻雲覆乳·香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋用哈蜜瓜做火鍋湯底,我哋都係第一次食,🍈哈蜜瓜上面放咗三朵豆乳花🌹,下面圍咗一圈龍躉片🐟,一上枱我哋已經係咁打卡📸,估唔到驚喜係後面呀,店員倒湯落去之前問我哋要唔要錄低佢,原來將雞湯倒入去鍋底嘅時候,成個湯底會出現騰雲駕霧嘅煙霧效果,好彩有拍片咋🤩,除咗影相打卡一流之外,呢個湯底嘅味道都好特別㗎,湯底濃郁香甜,🍈哈蜜瓜煲腍咗之後原來別有一番味道,而龍躉片又夠晒滑嫩,一個火鍋湯底已經可以滿足幾個願望呀🥩大滾友牛肉拼盤(細)見到佢哋有好多款唔同嘅牛肉,樣樣都想試吓,但係又驚食唔晒,所以我哋就揀咗佢哋嘅牛肉拼盤,咁就可以樣樣都試吓啦,呢個拼盤入面有晒🐂
🍈翻雲覆乳·香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋
🥩大滾友牛肉拼盤(細)
見到佢哋有好多款唔同嘅牛肉,樣樣都想試吓,但係又驚食唔晒,所以我哋就揀咗佢哋嘅牛肉拼盤,咁就可以樣樣都試吓啦,呢個拼盤入面有晒🐂 頂級安排斯牛小排 +🐂 本地手切牛頸脊 +🐂 澳洲和牛金錢展 +🐂頂級雪花肥牛+🐂牛黃喉+ 🐂牛肉粒+🐂牛舌花,我就最鍾意拼盤入邊嘅牛舌花同埋牛黃喉啦,薄薄嘅牛舌非常煙靭又咬口,而牛黃喉仲好爽脆添
🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸(四粒)
爽彈嘅墨汁墨魚丸,一啖咬落去仲有軟滑嘅鵝肝味道,口感好豐富呀
🥓伊比利亞橡果豬
油花豐富嘅橡果豬,肉味帶有獨特嘅榛子香味,口感軟腍又唔燥
🥬大滾友雜菜拼盤
一盤有晒🍅蕃茄/🌽粟米/木耳/萵筍/金菇/紫淮山/🥬生菜/🥬油麥菜/🥬娃娃菜,種類豐富之餘,啱晒我呢個樣樣都想食啲嘅人呀
🥬紫淮山
鮮爽脆口嘅紫淮山唔係周圍都有得食㗎,我哋梗係要叫嚟食吓啦
🍽火焰焦糖豆腐花
用火燒過嘅焦糖脆卜卜之餘仲帶有焦香味,配埋滑嫩嘅豆腐花,口感香甜又清新