男友岩岩過左一年一度既appraisal 👏我地決定揀個weekday食返個高級lunch😎搵到屋企附近開左呢間新既鐵板燒評價唔錯,決定一試!果然無揀錯👏🏻我地叫左兩set“櫻”一人前套餐😎❤️頭盤沙律係北海道白粟米配露荀Parma ham,一直都聽講日本白粟米係超甜但一路都無機會試,原來真係超好食!😍 車厘茄可以清一清食完甜味既粟米再食鹹香既Parma ham😊❤️北海道帆立貝帆立貝有兩大粒,肉質肥美,口感煮得岩岩好👍三文魚籽係店舖自家醃既,超鮮味但一啲都唔腥,勁好食!!🤤 我平時極少食生冷嘢都忍唔住食曬🙊面頭仲有啲蟹肉蟹膏,底下係海膽忌廉汁,海膽味非常突出😋❤️時令燒魚 (白金鯛)魚肉勁嫰滑!魚皮切到好靚,經過煎炸後好似一朵花😍旁邊係明太子醬同龍珠果, 龍珠果係要嚟解一解煎炸野既油膩 (但其實我一啲都唔覺得膩😂)味道有啲似哈密瓜又有啲似梨,好清甜😋❤️鵝肝鵝肝好厚😍😍 多士香脆,食落係有啲油膩,所以我點左旁邊既醋汁😋水蜜桃面頭加左焦糖燒過黎,要黎清口腔既 (係日本好好食既超甜🍑😍)❤️特定牛肉部位係封門柳,我揀左七成熟,非常嫰滑juicy🤤左邊係芥末汁加薑蓉,薑味突出右邊係昆布條,有輕微似話
男友岩岩過左一年一度既appraisal 👏
我地決定揀個weekday食返個高級lunch😎

我地叫左兩set“櫻”一人前套餐😎

❤️頭盤沙律
沙律

❤️北海道帆立貝
北海道帆立貝

帆立貝有兩大粒,肉質肥美,口感煮得岩岩好👍
面頭仲有啲蟹肉蟹膏,底下係海膽忌廉汁,海膽味非常突出😋

❤️時令燒魚 (白金鯛)
時令燒魚 (白金鯛)

時令燒魚 (白金鯛)

魚肉勁嫰滑!
魚皮切到好靚,經過煎炸後好似一朵花😍
味道有啲似哈密瓜又有啲似梨,好清甜😋

❤️鵝肝
鵝肝

鵝肝

鵝肝好厚😍😍
多士香脆,食落係有啲油膩,所以我點左旁邊既醋汁😋
水蜜桃面頭加左焦糖燒過黎,要黎清口腔既
(係日本好好食既超甜🍑😍)

❤️特定牛肉
特定牛肉 (封門柳)

部位係封門柳,我揀左七成熟,非常嫰滑juicy🤤
左邊係芥末汁加薑蓉,薑味突出
右邊係昆布條,有輕微似話梅條味道,幾得意😂

❤️炒飯
麵豉湯,炒飯

混合左好多洋蔥,香蔥,紅蘿蔔同雞蛋既碎粒,加埋煙肉一齊係鐵板上面炒,食落好香😋
飯粒口感煙韌👍

❤️甜品
綠茶雪糕,柚子雪糕

係雪糕黎,有五款口味 (黑芝麻,綠茶,朱古力,柚子,芝士)
我揀左比較特別既柚子味,男友揀左綠茶味
我既柚子雪糕望落有啲似雪葩,柚子味好濃郁,味道清新,男友都讚好食😂
而佢既綠茶味反而牛奶味比較突出,唔會太苦
(兩個雪糕底下都有塊威化配黎食😯)

呢餐飯逐樣逐樣野慢慢上菜,食每樣野之前店員都會詳細講解,水準高用料靚👍
完全係一種慢活既享受😋😎😊
2021-08-27