近排天氣凍咗唔少~又係打邊爐嘅好時候啦!見到位於深水埗嘅「黃金廚房」做緊二人邊爐套餐,$488都包咗唔少嘢食,葷素搭配均衡,仲可以自選湯底架😋有四款湯底揀:胡椒豬肚、清甜椰子、重慶麻辣、滋補藥膳醉雞,全部湯底都會配上一碟新鮮嘅果園走地雞!小編揀咗清甜椰子雞鍋,黎到緊係飲碗湯先啦,椰子味好清香,帶些許甜味,重點係飲完冇頸渴!雞肉處理得幾乾淨,冇咩肥膏,煮嘅時間要把握好,咁煮出黎嘅肉質就好嫩滑啦~btw想講件件都好大舊😂多到兩個人食極都仲有食曬雞肉之後終於都可以試佢嘅「極級霜降牛頸脊」啦~上枱已經好吸睛,滿滿一碟、色澤誘人😍牛頸脊切得好薄,淥十幾秒就食得啦,呢個部位會偏瘦少少,所以食多幾塊都唔會滯👍🏻入口牛香味幾重,不過始終肥嘅部位比較少,所以油脂味相對黎講會少啲,食落可能覺得冇咁嫩滑~但啱曬怕肥嘅小編🙉😂「手打蝦滑拼墨魚滑」有提供埋羹,想食咩size都可以自己決定~蝦滑同墨魚滑都好鮮香彈牙🐒手打係正嘅!「爽滑魚皮餃」嘅size大過平時食到嘅魚皮餃(四洲紫色包裝果隻🙉),餡料都會多翻啲~淥熟之後魚嘅鹹香味好出🤤再食埋豐富嘅野菌雜菜盤同稻庭烏冬,索曬湯汁之後好入味,雖然唔係放題,但都食到捧住

再食埋豐富嘅野菌雜菜盤同稻庭烏冬,索曬湯汁之後好入味,雖然唔係放題,但都食到捧住個肚埋單🤭