2018-08-27 136 瀏覽
同朋友仔聚會最好就係烚下烚下!今次同舊同學一起去到近旺角豪華戲院附近的表叔火鍋到打邊爐。未齊人時,我們叫左份刺身拼盤,$268已經有四款刺身,非常抵食及新鮮!三文魚厚切有口感、赤貝彈牙、甜蝦夠晒鮮甜、水母非常爽口!CP值咁高,難怪差唔多每枱都叫返盤。餐廳有多款招牌湯底,今次我們就叫了胡椒豬肚雞鍋。配半隻鮮雞都只係$138。將所有配料放入胡椒湯內,大滾就可以先飲新鮮的胡椒豬肚雞湯。雞湯唔係好油,而且胡椒味都算幾重,係夏天飲得太多凍野,用黎驅寒真係唔錯。食火鍋我特別鍾意食手打丸!手打丸的彈牙感係其他半熟的雪藏丸完全無得比!餐廳的手打四寶丸有齊墨魚丸、蝦丸、豬肉丸及鯪魚丸!無論邊款丸的口感都非常彈牙,相比下,我會特別鍾意食夠晒鮮味的蝦丸。朋友仔特別Order了一份廣島蠔,一份大約有8隻到,每隻的Size都唔算細,而且漲卜卜。烚熟後唔會太細隻,而且味道鮮而唔腥,$88都幾抵食。相比滑豆腐,我覺得蜂巢凍豆腐更適合打邊爐食!由其食呢D靚湯底的火鍋,呢D會「吸湯」的豆腐,可以讓大家食盡火鍋的精華!鳳城水餃係餐廳新鮮包起的,唔係一般酒家用雪藏的水餃。食落豬肉好Juicy,加埋爽口的木耳絲,味道及口感都

胡椒豬肚雞鍋

將所有配料放入胡椒湯內,大滾就可以先飲新鮮的胡椒豬肚雞湯。

手打四寶丸

廣島蠔

蜂巢凍豆腐

鳳城水餃係餐廳新鮮包起的,唔係一般酒家用雪藏的水餃。食落豬肉好Juicy,加埋爽口的木耳絲,味道及口感都係水準之上。
鳳城水餃

火鍋點可以唔叫返份靚牛呢?今次我們叫左一碟大的手切肥牛,一睇顏色就知佢新鮮,無雪味之餘,牛脂都幾均勻。
手切肥牛(大)

煮熟後,牛肉的紋路好明顯,仲以為會好鞋⋯點知⋯⋯有驚喜!肉質夠晒淋,而且牛味都好重!加埋分佈平均的牛脂,令到牛肉片食落夠香。

係大家食到飽飽地開始傾下計時,我們叫左一份自家製魚皮及一份即炸響鈴一邊傾一邊食。魚皮上菜時剛剛新鮮炸起,唔會太油,而且口感夠鬆脆!無論即食定浸湯食都唔錯。
自家製魚皮

即炸響鈴係餐廳自家新鮮炸,卷得有層次,食落都唔錯。
即炸響鈴

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

手打四寶丸
廣島蠔