2013-01-16
冇記錯的話, 响某雜誌見到這間餐廳的介紹, 見佢影出黎 d 相好有當年去意大利旅行見到的餐廳的風味 ~所以特登搭車黎 ~ 位置都幾隔涉下 , 搵路搵左一陣 ~ 意外發現高街除了這間餐廳外, 原來仲有其他, 下次可以試下店鋪細細, 家庭式管理, 廚師係意大利人(如冇估錯), 會間中出下黎問下你 d 野食覺得點, 又會同你傾幾句, 很 nice 很 friendly~上菜比較慢, 所以太趕時間就唔好黎啦 ~ lunch set 有四個選擇, 我們每人各自 order 了一份, 湯我們選了紅菜頭湯, 一到來, 滿滿的紅, 有點吃驚但喝一口, 我們相視而笑, 馬上連喝多幾口, 還笑說日後有機會要回家試做這款湯啊~ 相當美味, 還熱呼呼的 !配著不同款式的面包, 這個前菜真是來得不錯 ~餐 A 是 煎豬排, 肉質普通, 有點"un", 比較遜色一點~餐 B 是 house pasta, 看樣子不甚了了, 味道卻不錯, 粉的口感不會太"淋", 有一些咬感, 而且跟菇, 茄汁, 香草同吃, 清得來卻吃到粉及醬汁的味道~ 這不是容易處理的菜式啊, 越簡單越見其難度!甜品是杏仁蛋糕, 沒甚特別 ! 咖啡
所以特登搭車黎 ~
上菜比較慢, 所以太趕時間就唔好黎啦 ~
湯我們選了紅菜頭湯, 一到來, 滿滿的紅, 有點吃驚
配著不同款式的面包, 這個前菜真是來得不錯 ~
甜品是杏仁蛋糕, 沒甚特別 !
咖啡則是亮點, 是杯比較難手握, 味道很有當天意遊風味, 算是重拾一下吧 ~
題外話/補充資料:
要先 book 位比較好, 店內位置不多, 而且食客不絕