太安樓一直係港島區出名掃街的地方,無論係日式手卷、海南雞飯、台灣手抓餅等等都應有盡有。有唔少人放工/放假都會去呢到覓食,而我都唔例外。由於今日食咗下午茶唔太肚餓,所以九點幾左右先嚟食嘢~ 值得注意的是太安樓並沒有冷氣,所以環境有啲熱同侷促的。我地第一間就食了艾・蜜思手抓餅。我去個陣成間鋪都係得一位叔叔負責的,而佢都幾親切嘅~  鋪頭貼滿咗好多款唔同款式的手抓餅比我地揀,而紫薯手抓餅應該係呢到最熱推的食品。不過唔特別喜愛紫薯嘅的地都係揀返原味餅底。就如標題所講,我地叫了芝士磨菇煙肉腸仔一共四種配料($25)。因為是即製的關係,我地等了大概五分鐘先整好(前面亦有人排隊的),等候時間唔算長。可以睇到手抓餅的餅底煎得好香脆,而且配料方面都好多,有埋沙律醬係入面的(唔鍾意可以唔要的)。味道配搭之好,而且熱辣辣好好食!其實$25 寶係公抵食,而且都算飽肚的。另外,除了咸味的手抓餅次外,鍾意甜的都有嘅。佢有生果可以做配料,而且餐牌寫到是全港獨創的口味呢~ 有興趣的話一試無妨!

2017-08-30
5 分鐘 (堂食)