2024-09-10 61 瀏覽
喺旺角行完街行咗去油麻地地鐵站準備走,但JJ話好肚餓,想食間舒服啲嘅冰室,見到地鐵站旁有間兩層樓高既冰室,上下層都可以堂食,地下有賣新鮮出爐既麵包蛋撻,JJ一坐低就話要蛋撻😂見到隔離碟炒野好香,所以我最後揀左xo醬豬扒炒一丁,一黎到已經好香xo 醬味,大讚好夠獲氣炒得幾好,唔會太淋太硬唔會好油同好濕,豬扒咬落嫰滑👏🏻爸爸對港式鐵板餐有獨特情意結,叫左蒜蓉汁西冷配意粉,治癒既JarJar聲,西冷煎得剛好,火候控制好好。JJ叫左炸雞髀🍗 大隻到JJ嘩一聲,皮脆薄肉多汁。配上紅豆冰,super yummy 😋 甜品我地叫左蛋撻同檸檬撻,酥皮蛋撻賣相飽滿,蛋黃顏色赤黃🟡 酥皮層次分明且邊皮均勻;餅底烘得恰到好處,火力足夠令它的口感蓬鬆而有烘焙過的牛油香味,還充滿蛋香。🍋 檸檬撻有著鮮黃晶瑩的內餡,特別吸引人,味道酸甜,連不愛吃甜的人亦對它着迷😉