2018-11-12
和朋友來到尖沙咀行街街, 老友話唔好再去茶餐廳, 假期要對自己好啲啲。 行過金巴利道見到姐姐好落力在門外派傳單,看過午飯價錢也合理, 所以和朋友決定一試。 我的印象中的 是中式火窩店, 而店子的佈置並非一般中式食店,夠潮,卡位多, 夠闊落, 感覺唔錯。 店員好主動過來落單,午市選擇不小, 今天不吃這裡的名菜 , 點了午市特選 $58 朋友話重點想吃青咖哩,青咖哩味道夠惹味,辣度適中,配煎荷雞蛋,有新意。 海鮮有青口、蟹柳、蝦等, 味道一般; 配菜有薯仔、洋蔥、矮瓜等都唔錯, 材料豐富, 有誠意,又夠飽。厚燒雞扒蛋包飯$42以鑊仔上,賣相更加分外,保持溫度也更久。 先試一口煎鷄扒,鷄扒煎得皮脆肉嫩,咬落Juicy口感不俗,以黑椒提味,有驚喜。 蛋包飯當然不是日本的做法,只是將炒蛋在放在白飯上,雞蛋鮮黃,口感嫩滑,但無落鹽調味有點失色,後尾先發現沉底燒汁,撈起後味道有所提升。整體合格。跟餐熱奶茶, 真係麻麻地,欠奶滑,要過隔離茶餐廳嘆杯回魂奶茶。 不如加$6 點杯特飲 以椰汁沙冰加上菠蘿片, 香甜解喝, 可以一試。
夠闊落, 感覺唔錯。
店員好主動過來落單,午市選擇不小, 今天不吃這裡的名菜 [文昌海南雞飯], 點了午市特選 [青咖喱海鮮飯] $58
材料豐富, 有誠意,又夠飽。
厚燒雞扒蛋包飯$42
提升。整體合格。
不如加$6 點杯特飲 [椰子菠蘿特飲]