2022-12-15
在旺角一帶覓食,誤打誤撞搵到呢間店,晚市時段全場爆滿!!餐廳乾淨光亮,以台式料理為主,主打滷肉飯、台式小食等。食物整體CP值不錯,店員十分殷勤有禮貌!!!是會再回訪的店~☁️ 大滿足定食套餐$78好抵食的一個套餐!!選了甘香滷肉飯~滷肉肥肉軟嫩化口,肥而不膩的碎豬肉油脂滿滿!!醬油不會偏鹹,米飯軟硬適中,不會太濕潤 淋上滷肉汁後口感變得更為豐富!!每粒米飯沾滿滷肉的醬香和油脂~隨餐小食共4款!!▫️黃金雞扒雞扒炸得剛剛好!!香口好食~肉汁鮮嫩▫️麻辣鴨血有三塊,喜歡鴨血Q彈的質感,麻辣汁不錯▫️ 台灣小香腸 涼拌小黃瓜 (附送)兩個小食味道很好,台灣小香腸豬肉飽滿美味!!很有台灣風味~涼拌小黃瓜酸酸甜甜的好開胃!!☁️肉燥鹽酥雞湯麵湯麵麵底好食,很有勁度有嚼頭~不錯!!!湯底較清淡,重口味人士可以加錢轉濃湯底~湯麵配有少少肉燥,相當惹味!!鹽酥雞不乾,幾好食!!炸得好香口,肉質都保持鮮嫩~不過重口味的我覺得調味重啲會更好!!☁️甘梅脆薯 $20台灣小食必點!! 地瓜炸得金黃,口感比較蓬鬆脆脆,一口咬落去食到濃濃的地瓜香,同時嚐到甘梅粉的酸甜~兩種口感令人百吃不厭!!!☁️炸花枝丸$18墨丸~炸完都不
好抵食的一個套餐!!選了甘香滷肉飯~
隨餐小食共4款!!
▫️黃金雞扒
雞扒炸得剛剛好!!香口好食~肉汁鮮嫩
▫️麻辣鴨血
有三塊,喜歡鴨血Q彈的質感,麻辣汁不錯
▫️ 台灣小香腸 涼拌小黃瓜 (附送)
☁️肉燥鹽酥雞湯麵
湯麵麵底好食,很有勁度有嚼頭~不錯!!!
湯底較清淡,重口味人士可以加錢轉濃湯底~
湯麵配有少少肉燥,相當惹味!!
鹽酥雞不乾,幾好食!!
炸得好香口,肉質都保持鮮嫩~
不過重口味的我覺得調味重啲會更好!!
☁️甘梅脆薯 $20
☁️炸花枝丸$18
墨丸~炸完都不會覺得好乾,保持Q彈的口感!
☁️珍珠紅豆仙草凍(小) $9
跟餐加配了飯後甜品
細細碗剛剛好~較古早味的糖水
好多珍珠紅豆!!煙煙韌韌!!配上花奶仙草凍好食!
☁️茉香奶綠(凍)
好清新,淡淡茉莉茶味!!
☁️ 珍珠奶茶(凍)
台式奶茶,可以走甜!!適合減肥人士~
🌟餐廳有賣快煮包,啱啱我呢啲懶人,買了一包,下次分享~