今日去朋友屋企,一心就諗住試吓土瓜灣名物「鐵路便當」聽朋友講佢成日好快就會賣晒,所以聰明嘅佢一早落咗單,我哋之後先再去攞。我哋今日叫咗三款,招牌滷肉便當,酥炸排骨便當配蜂蜜芥末,仲有紅燒虎掌便當,即係紅燒豬腳筋(呢個係間唔時先有)每一個便當都會配有五款配菜,佢每個星期唔同嘅配菜都可以喺佢哋嘅社交平台度睇到,今個星期有蒜泥雜菜,沙茶粉絲,辣炒雞丁,滷蛋半隻,同埋醃漬青瓜。講返個便當先,分量大得驚人,基本上餸菜同埋飯嘅比例係一比一,我晏晝2點食咗嗰個便當,到晚上七八點都未肚餓。講返食物,酥炸排骨便當嘅豬扒好大塊,基本上鋪滿成個便當。而且炸咗之後外脆內軟,丁點油益味都冇,所以唔會覺得好油膩,而喺面加咗啲醬汁就令佢冇咁熱氣。至於紅燒虎掌便當,豬腳筋紅燒後肥瘦各半,而且好入味,而且黏性好高,感覺膠質好重,有滿滿嘅骨膠原,所以食咗呢個係絕對可以飽足成日。最後想講埋每個便當都可以免費配阿薩姆紅茶,茉莉綠茶或蕎麥茶,或者以套餐價加配其他台式飲品。絕對係抵食之選,下次如果有機會兩個人會試一份便當再加兩個小食!
今日去朋友屋企,一心就諗住試吓土瓜灣名物「鐵路便當」

2022-04-03
15 分鐘 (外賣自取)
  • 紅燒虎掌便當