2018-12-11
就黎聖誕節,約左姊妹行D2商場買D手作野做禮物,咁就咁順便出左去荔枝角,就係附近食埋野先去買,D2 TWO 對面就係呢間店面紅噹噹既RED RICE,就係咁入左去食~不過當你以為係正門既位置其實係後門,當日有個店員指引我地先識行番去正門。一坐低當然要望望個MENU啦~嗯~我諗我有D選擇困難症,原來呢到唔止粉面飯,仲要有蛋包飯,鐵板餐,韓國拌飯,中菜(叫送食飯),打邊爐,沙律,小食,扒餐,湯UDON,焗飯,仲要有埋兒童餐,真係估到估唔到既都有。花多眼亂下最後都簡左好幾款,因為咩都想食*三重芝士吉列炸蝦沙律 (HKD 34): 呢碟做開胃菜一流呀,沙律菜好新鮮配上鮮蕃茄仔,好清新既感覺,胡麻酱更是成個沙律既精髓,酸酸地唔錯,吉列炸蝦好值得一讚,炸得好脆口真材實料。*闊佬蒲燒鰻魚鐵板飯(HKD 68): 一望落去個感覺好似去左食PEPPER LUNCH咁,一上台面,''炸炸''聲超夠熱,好多花蔥同粟米粒第一件事就係要撈撈佢,食落唔會太DRY仲有D飯蕉TIM~好似食緊煲仔飯咁,好脆口。Q彈既鰻魚伴隨埋燒汁,一流! 食上癮!*自家鮮茄濃湯手打烏冬伴牛尾(HKD 48) : 講講個湯底先,
一坐低當然要望望個MENU啦~
*自家鮮茄濃湯手打烏冬伴牛尾(HKD 48) : 講講個湯底先,真係好''傑''身,好香既茄味,每一條烏冬都可以做到掛面咁,掛起個汁,咁你話幾正。個烏冬好Q 彈而且SIZE唔錯,而牛尾好焾身,呀婆都食到,超有牛味!
*小食拼盤 (HKD 42): 有3舊水牛城SPICY 雞翼,2舊雞鎚,炸紫薯餅同埋2件同埋炸蝦餅。超細心提供埋泰SPICY SAUCE 同埋蛋黃酱,仲有一埋新鮮沙律,正到喊。雞翼好好味,唔算太SPICY,但好夠JUICY ,就算放左10分鐘,D 炸物仲脆。
*薄荷菠蘿青蘋果荔枝水果茶 (HKD 20)
*夏日水蜜桃草莓綜合水果茶(HKD 20)
叫左兩杯水果茶做REFRESHMENT! 真心唔錯!
總結: 食物出色,味道唔錯,係荔枝角既地方黎近價錢合理,值得一試。