2018-06-03
自黃埔有港鐵後, 真係方便好多黎探朋友都快捷咗, 願意咗XD果度最出名就係黃埔船, 而唔熟悉果頭嘅我, 搵食緊係去返呢頭啦見到有間新餐廳"名館", 食中菜, 望埋網民post出來的食物照片都唔差, 所以來試試平日晚市都有d人流, 8點都差不多人滿今晚好想飲燉湯, 於是點了一客"姬松茸燉花膠", 喂...都係$58咋仲要唔細份喎, 呢個足夠2人份量添雖然花膠只得一隻, 但入面超多料, 一打開個湯蓋超香濃味道, 連平日唔係點飲湯嘅朋友都肯飲又有雞, 又有豬肉, 又有姬松茸, 所以個湯非常清甜香濃而佢真係真材實料, 飲完唔會口渴, 相信係無味精! 推介!飲完其實都飽飽地, 再加上食埋d湯料, 細食嘅人真係一碗夠哂!呢度有小菜又有小炒, 連甜品都有好幾款, 夠多元化, 我鐘意~男友是乳鴒控, 差不多去親中菜館都會叫燒乳鴿 聽講呢隻乳鴿都出名, 上檯時熱辣辣, 好香, 仲送埋2片好cute既濕紙巾~皮脆肉嫩, 男友都讚! 鮮肉一口小籠包, 一籠5隻, 皮唔算太薄, 入面唔算太多肉汁不過入面既肉唔會實的的, 味道都夠鮮嘅, 也是合格的菜式 蜂蜜柚子蝦球, 未入口都感到甜甜酸酸的味道, 比檸檬無咁酸
黎探朋友都快捷咗, 願意咗XD
平日晚市都有d人流, 8點都差不多人滿
仲要唔細份喎, 呢個足夠2人份量添
又有雞, 又有豬肉, 又有姬松茸, 所以個湯非常清甜香濃
而佢真係真材實料, 飲完唔會口渴, 相信係無味精! 推介!
男友是乳鴒控, 差不多去親中菜館都會叫燒乳鴿
皮脆肉嫩, 男友都讚!
自製菌皇醬蒸鐵棍淮山
淮山本身是無味, 加入佢自家製的菌皇醬, 仲有好似我媽咪平時蒸魚時落的豉油熟油再加少少蔥粒, 味道一d都唔淡
淮山有少少爽口, 有些又有d粉, 健康的食物都很啱我口味, 差不多我自己食哂成碟, 哈哈
杏仁豆腐, 估不到是原個木筒上, 好decent
面頭仲有d芒果汁, 酸味味的, 而豆腐唔會太甜
上面的杏仁豆腐好香杏仁味道, 整個甜味都唔會太甜, 啱哂而家愛健康嘅香港人口味!
總括來說, 名館的菜式都幾啱我地口味, 而且價錢又唔貴, 很公道的
好懷念佢嘅燉湯~