平時去Mikiki行街, 食嚟食去都係嗰幾間餐廳, 今日行遠少少 (其實都係行多5分鐘), 見到有個商場 - 新蒲崗廣場, 就入去行下, 順便醫埋肚, 見到有間日本餐廳 - 赤山風味料理, 幾抵食二人前套餐 - $328前菜 - 超大碟蒜味螺肉。生蠔 + 刺身盛合三文魚、油甘魚、赤蝦、希靈魚、北寄貝, 生蠔, 刺身全部大大件...刺身最緊要唔會係放題質素 - 即係"啤水"溶雪, 另外最滿足係刺身蝦好肥美。天婦羅盛合 有4隻天婦羅蝦呀! 超滿足, 蝦肉仲要係爽口彈牙, 唔知係唔係用頭先啲刺身蝦整呢? 另外仲有冬菇、茄子、南瓜比目魚西京燒 - 比目魚魚塊好滑, 不過味道就濃啲。金菇牛肉卷 牛肉卷好紮實, 每一卷包著大量金菇, 外層帶微微煎煮過的焦香, 牛肉味香濃, 肉汁滲進牛肉卷內, 令金菇唔會乾身和牛炒烏冬 二人餐每個組合的份量都好多, 其實已經10個飽, 但又礙於我好鍾意食牛肉 & 烏冬, 所以都係繼續食, 好彩完全無浪費我的Quota - 烏冬好彈牙, 最鍾意食呢鍾口感, 牛肉份量都唔少, 仲有大大粒, 一啲都唔孤寒麵豉湯。甜品 最初以為甜品會係好簡單一粒迷你雪米糍 (日本料理經常都

二人前套餐 - $328

前菜 - 超大碟蒜味螺肉
蒜味螺肉

天婦羅盛合

比目魚西京燒 - 比目魚魚塊好滑, 不過味道就濃啲
比目魚西京燒

金菇牛肉卷
金菇牛肉卷

和牛炒烏冬
和牛炒烏冬

麵豉湯
麵豉湯

甜品
最初以為甜品會係好簡單一粒迷你雪米糍 (日本料理經常都係用雪米糍作為甜品), 但見到呢個甜品碟, 真係好有驚喜