2023-01-17 936 瀏覽
放假去長洲嚟個快閃遊,都有好幾年無入過嚟,梗係要四圍逛下,順便去埋張保仔洞同愛情鎖牆打下卡。行到又攰又肚餓,提議去食海鮮餐醫肚。揀咗北社海旁路呢間「新潮發」,地點好方便,離碼頭只係幾分鐘路程,吹著海風,望住個海景食飯,又的確幾 Chill。我哋點咗個三餸海鮮餐,原來價錢好經濟,只係二百零蚊,仲送湯羹同生菜一碟,真係非常抵食。碗粟米蛋花羹味道唔錯,入口清清甜甜,好有住家 feel。幾款海鮮接著送上。蒜蓉蒸扇貝熱辣辣,上桌時還傳出陣陣蒜香味,煞是吸引!幾隻扇貝嘅 Size 雖然唔算話係好大粒,但食落爽彈鮮嫩,加上索盡元貝汁嘅粉絲同微辛帶甜嘅蒜蓉,簡直係絕配,令味道更昇華。另外呢碟蒜蓉蒸開邊蝦亦睇頭十足,蝦隻份量不少,面頭撒滿了蒜蓉、粉絲和蔥花,賣相美觀。蝦肉鮮爽清甜,火喉同時間都掌握得啱啱好,粉絲吸收晒蝦汁精華,十分惹味!豉汁蒸白鱔 (+$30),白鱔晶瑩剔透,肥美夠實淨,肉質彈牙,食落無腥味。豉油同豆豉嘅份量亦拿捏得十分準繩,入口味道唔會過咸,用嚟送飯一流。最後上檯嘅生菜亦好有驚喜,雖然係送嘅,但一啲都唔馬虎,大大碟,非常新鮮,脆嫩清甜,爽口味美!