2008-12-22 66 瀏覽
上次介紹完北菇滑雞煲仔飯同雙魷肉粒煲仔飯,今次繼續介紹另外兩個煲仔飯,一款湯同埋飲品: 鹹魚肉餅飯:佢嘅肉餅屬粗身派別中嘅肉餅,肥肉瘦肉配合得幾好,亦剁得幾有靱勁,所以塊肉餅切開就有好多肉汁,流晒落啲飯度真係幾正!最驚喜係嚿實肉鹹魚,成塊上,好抵食! 呢嚿鹹魚當然唔會係一級貨色,但勝在鹹香有餘,搗碎嚟撈飯,個飯就會變得好精彩嘞! 銀魚仔肉餅飯: 粗身肉餅又係佢一貫肉汁滿溢嘅美味,銀魚仔細細條,但係就好香,脆脆地,送飯一流!當然唔少得加番啲佢個自製煲仔飯鼓油啦!呢個飯係我認為呢度最好食嘅煲仔飯,唔係日日都可以食到,我食咁多次都係見過佢個名上菜牌上一次咋! 羅宋湯:呢度嘅午市套餐,除咗日日唔同嘅中式老火湯外,仲有羅宋湯!佢嘅羅宋湯同中湯一樣咁多湯料,蔬菜味好濃郁,不過茄膏味都好重,搞到有少少封喉嘅感覺,如果揀意粉或者西式飯可能會好啲,不過配中式飯就麻麻地嘞! 凍咖啡:好大杯,味道都好濃,飲到尾味道都冇乜點淡,唔錯!南北杏紅蘿蔔雪耳煲豬骨同熱咖啡已介紹過,就不作談論了!嚟新豐記食飯,除咗可以揀室內嘅座位,趁午飯時間睇吓電視之外,舖頭門外亦有數張枱可供選擇,仲有太陽傘,一啲都唔晒!雖然比唔上一

凍咖啡:好大杯,味道都好濃,飲到尾味道都冇乜點淡,唔錯!

南北杏紅蘿蔔雪耳煲豬骨同熱咖啡已介紹過,就不作談論了!

嚟新豐記食飯,除咗可以揀室內嘅座位,趁午飯時間睇吓電視之外,舖頭門外亦有數張枱可供選擇,仲有太陽傘,一啲都唔晒!雖然比唔上一般嘅露天茶座,但係冬天有陽光又唔係咁大風嘅時候就好過室內嘞,因為室內長期都係開冷氣,夏天就好正,冬天我就覺得吹吓生風好過嘞!下次再續!

上:露天風味陽光午餐 下: 鹹魚肉餅煲仔飯套餐
上:鹹魚肉餅煲仔飯 下:銀魚仔肉餅煲仔飯套餐
上:銀魚仔肉餅煲仔飯 下:肉餅夠厚多肉汁,銀魚香!
上:羅宋湯 下:湯料好多!
上:露天風味陽光午餐 下: 鹹魚肉餅煲仔飯套餐
上:鹹魚肉餅煲仔飯 下:銀魚仔肉餅煲仔飯套餐
上:銀魚仔肉餅煲仔飯 下:肉餅夠厚多肉汁,銀魚香!
上:羅宋湯 下:湯料好多!
  • 煲仔飯