2019-06-23 33 瀏覽
同好耐無見既好朋友聚聚, 朋友好鍾意食鴨腿湯飯, 記得之前同朋友黎過"老三火鍋", 所以就帶佢黎試下個老鴨湯底啦~ 一黎首先要揀湯底, 別無他選, 當然揀"老鴨湯", 因為我地得兩個人所以只叫咗半隻。 好快個湯底就黎到, 湯滾好就可以先品嚐老鴨湯, 真係好濃, 再一次飲都覺得好好味, 朋友都話果然無介紹錯, 我地都飲咗2-3碗先開始打邊爐😌唔好以為淆湯嘅肉就會好韌, 呢度嘅老鴨肉都仲係好嫩滑架, 朋友仲話如果可以配埋飯仲正😂🐂手切牛肉牛味夠濃, 肉質唔會好韌但有口感🦑墨魚滑上枱後店員會幫助撈好蟹籽, 好新鮮彈牙, 蟹籽份量都好多, 口感多層次🍡四寶丸新鮮制, 魚丸, 蝦丸, 墨魚丸同牛丸, 牛丸有陳皮好正, 其他都好彈牙🥟韮菜餃最緊要夠多韮菜, 皮又唔會太厚, 好味湯底其實都好夠味, 唔需要太多調味都ok, 最正係個老鴨湯, 半隻$78超抵, 仲有菊花茶一渣都係$20, 值得推介👍👍👍

🐂手切牛肉
牛味夠濃, 肉質唔會好韌但有口感

🦑墨魚滑

🍡四寶丸

🥟韮菜餃
最緊要夠多韮菜, 皮又唔會太厚, 好味

• 秘製老鴨鍋