2017-07-03 33 瀏覽
今日去左太子既心煱打邊爐呢間,先講環境,心煱環境不錯,有沙發位有電視看,不過只是通風需要改善一下吧,有點焗促的感覺。心煱係任食火鍋,會先以蒸籠蒸新鮮生蠔作為第一道菜,每隻生蠔都非常肥美鮮甜,真是不錯,之後就會上炸乳鴿,每位都有半隻,乳鴿炸得皮脆肉嫩非常惹味,第3道就是麻辣雞煲,用上好多唔同香料做,有辣椒乾,洋蔥,大蒜,花椒,一打開蓋就感覺一種辣味湧出黎,雞味夠濃,即使與辛辣香味濃的醬汁同煮,也吃到雞鮮味;而且鮮雞肉質有彈性,烹煮時間剛剛好,啖啖嫩滑。最後便到火鍋,有好多款湯底選擇,今次選擇豬骨湯底,以任食火鍋來說,食材種類都非常多,超過80款,有手切牛,美國牛,海蝦,大蜆,鱔片,鵝腸等非常新鮮,而本人最喜歡的流心芝士丸,一口咬下去,內裡的芝士混着蟹子都一併漏出來,夠惹味又有口感,另外餐廳還提供雪糕,飲品,而且仲有黑啤提供,本人都是第一次見到的,還有自助醬汁區,非常多元化及方便。

2017-06-26
  • 麻辣雞煲