2021-12-12
今日同朋友去左尖沙咀龍驤食晚餐+慶祝好朋友的生日龍釀係尖沙咀科學館道14號新文華中心1樓,由尖東地鐵站行五分鐘就到 餐廳位置非常方便 由尖東站出發 沿途仲可以睇到好多尖沙咀獨有聖誕裝飾 一路行一路好雀躍 期待着一陣食既日本餐廳 因為呢間日本餐廳係朋友推介既 朋友話上次食過味道唔錯之餘 地方骨緻好適合小酌談心打開餐廳menu二話不說就㨂左呢個「龍釀2人爐端燒料理」套餐 一次過試曬呢間餐廳既刺身 天婦羅 爐端燒 另外包其他熱食 包括熱烏冬 吸物等等,有兩杯清酒附送 呢個套餐真係岩曬冬天黎食前菜和凍豆腐就正正常常但刺身就真係好新鮮 每一件刺身大大件 味同口感都一流去到天婦羅 佢地個天婦羅麵衣非常鬆脆 杯沾汁係熱上 ,口感鬆脆之餘 一啲都唔肥膩 好食之餘仲唔會有罪惡感😆😆之後再上黃金珍寶大蝦 滿滿嘅芝士鋪在大蝦蝦肉上 蝦有蝦味不在話下 食嘅時候仲有少少拉絲 廚師發板爐端燒上了手羽雞翼 牛肉粒串和雞軟骨,牛肉粒食嘅時候仲有肉粒既油流出 又唔會燒得過火同朋友傾吓傾吓好快就乾咗嗰兩杯送嘅燒酒所以又另外叫多支吟釀 我地兩個都係女仔 呢支吟釀好易入口 唔會有火燒喉嚨嘅感覺 串有少少甜甜地既米香味另外烤物
前菜和凍豆腐就正正常常
但刺身就真係好新鮮 每一件刺身大大件 味同口感都一流
同朋友傾吓傾吓好快就乾咗嗰兩杯送嘅燒酒
所以又另外叫多支吟釀
另外烤物因為餐廳冇晒秋葵 所以同我哋另上烤茄子,烤物不過不失 好適合用嚟送酒食
食到咁上下,最後想買兩碗熱烏冬就係個happy ending啦,滿足滿足
甜品方面就係梅味和果子加綠茶蕨餅 蕨餅一直係本人最愛 口感煙韌之餘仲有綠茶粉嘅襯托 我同朋友都覺得呢餐好滿足 餐廳既環境燈光令心感覺舒服 好適合三五知己一齊黎飲酒食飯談心
下次一定會再黎幫襯