2024-10-03 1050 瀏覽
呢間位於銅鑼灣利舞臺嘅韓國菜,出奇地都幾有驚喜。今日同朋友行完街,想食吓韓國嘢,於是就搵到呢一間韓國菜。呢間韓國菜見佢個名,都知佢主打炸雞,可惜今日朋友身體抱恙,我哋都係決定咗嗌一啲冇咁炸嘅菜式。一入到餐廳,餐廳都寬敞,有卡位,裝修亦都好韓風,亦都有電視keep住播住一啲K-Pop嘅歌曲同埋MV。我同朋友就安排坐咗喺一個卡位,座位寬敞,坐得都舒服。我哋總共嗌咗兩個主菜同埋一支米酒。主菜方便,我哋嗌咗個韓式牛肉炒粉絲同埋海鮮拉麵。先講個韓式牛肉炒粉絲,粉絲質地好煙靭Q彈,食落好有咬口,一啲都唔會過腍斷晒。而粉絲嘅味道,主要都係平時食開嘅韓式牛肉醬汁,啲粉絲都入晒味同掛到汁,食落好香口亦都夠味。而牛肉嘅份量都唔少,食每一啖粉絲都夾雜到一啲牛肉,成份食落好滿足。另一份主菜係海鮮拉麵,海鮮份量極多,有蝦仔蜆魷魚等等,一啲都唔hea。面嘅質地亦都啱啱好,煮得好彈牙,唔會淋晒,而上枱嘅時候亦都俾個韓式煮麵用嘅鐵兜上菜,熱辣辣。而飲品我哋就嗌咗馬格利米酒,好大支,兩個人一齊飲就啱啱好,米酒有少少乳酸味道,飲落去好一啲都唔似飲酒,好啱女仔好容易入口。整體嚟講,呢間餐廳嘅韓國菜選擇都好多,今次就試咗好少

主菜方便,我哋嗌咗個韓式牛肉炒粉絲同埋海鮮拉麵。

整體嚟講,呢間餐廳嘅韓國菜選擇都好多,今次就試咗好少,之後都可以再嚟試吓佢出名嘅炸雞