2022-09-24
以前住北角嘅時候間中都有去四寶食堂幫襯,一向覺得水準唔錯價錢又抵食,今日路過旺角分店,見到門口餐牌介紹,食物比以前多元化咗好多,有茶記平時食開嘅碟頭飯,常餐,中式可以叫餸食飯,西式多咗超級多選擇,有鋸扒,沙律,意粉,特色漢堡包薯條,特色甜品,特飲都有,真係眼花撩亂樣樣都想食,不過我哋最後都俾佢咕嚕肉嘅賣相吸引咗,所以決定食中式叫餸食飯😋😋🐔▪️水門雞 $ 88半隻雞份量,雞浸得非常入味,雞皮爽脆冇乜脂肪,同泰國嘅水門雞一模一樣,雞肉又夠滑,而且已經去咗骨,配上餐廳自家製嘅醬油,好味,質素非常唔錯🐷▪️拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 $ 88必食推介,首先好有誠意用上新鮮菠蘿,因為成本,好茶餐廳都唔會用,咕嚕肉係黑豚肉,外皮香脆,肉質半肥瘦非常彈牙有咬口,山楂醬汁調味剛好,帶着麥芽糖嘅甜味,夾起嘅時候件件有拉絲,青椒洋蔥亦非常好食,超有鑊氣🐽▪️意大利陳年黑醋豬扒 $78餐廳真係好慷慨,每碟餸份量都超大,好喜歡這個味道,濃調嘅醬汁有香濃嘅黑醋味微微香甜,豬扒件件鬆軟夠入味,啖啖肉啱晒食肉獸🥬▪️招牌沙嗲牛肉炒蘭花苔 $ 78呢個都係店舖推薦,牛肉淋滑配合濃香沙茶花生醬味嘅沙嗲醬,非常惹味,這個蘭
🐔▪️水門雞 $ 88
🐷▪️拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 $ 88
🐽▪️意大利陳年黑醋豬扒 $78
🥬▪️招牌沙嗲牛肉炒蘭花苔 $ 78
呢個都係店舖推薦,牛肉淋滑配合濃香沙茶花生醬味嘅沙嗲醬,非常惹味,這個蘭花苔菜也是第一次食,有點像菜心,但比菜心更翠嫩,好食
🍲▪️燉湯 $ 20
喜歡飲湯嘅朋友一定唔可以錯過,非常足料嘅燉湯,叫餸食飯只需加$20就可以有一盅,每日不同,今日係五指毛桃蟲草花燉排骨,味道特別有淡淡的椰香味,好清甜,功效係養陰潤肺,補益脾胃,咁平價錢飲到咁高質素嘅燉湯,真係非飲不可
🍹▪️熱情果檸檬梳打 $ 15
呢個又係抵飲,大大杯用新鮮檸檬,熱情果醬加梳打水組成,微微甜好清香又解渴
✨整體嚟講非常高質素好有鑊氣,拍得住大排檔或者中式酒家嘅小炒,但係價錢就抵好多,真係性價比超高,兩個人食到超飽都係幾百蚊,下次有機會要試吓佢哋嘅西餐