2020-01-06
話說油麻地廣華醫院附近 幾個月前新開左間日式甜點/飲品店 主打日式茶類產品🇯🇵之前一直見到唔少人大讚 今次終於到小編們試啦😻_{宇治抹茶軟雪糕 $35 🍦🍵}呢度最受歡迎既出品非佢莫屬!淨係個屎屎形狀都夠晒可愛😝雪糕食落口感幼滑綿密 唔會好冰感👍🏼 見好多人話雪糕溶得好快 不過小編們今次食又覺得還好 唔知係咪店主有改良過配方呢?🤔第一啖先會食到淡淡既奶香 然後再嗒多陣抹茶味就會愈食愈出 味道香濃但唔會過於苦澀 並帶明顯甘香 面頭仲灑上些少抹茶粉令味道有所提升💓整體味道雖然稱唔上特級濃郁 但絕對足以滿足一眾抹茶控😻_{芝士宇治抹茶 $45 🧀️}呢個芝士奶蓋抹茶latte一樣有水準!一定要先講吓個奶蓋 口感順滑之餘 芝士鹹香濃郁到不得了 完全好似食左粒真既芝士落肚咁😆 係飲過鹹香最重既奶蓋沒有之一!而呢款抹茶呢 明顯地散發出海苔鮮味 飲得出用料優質 同鹹香既奶蓋非常夾味👍🏼只不過個奶蓋始終味道較重 當將抹茶同鮮奶混合後 茶味會相對冇咁突出 或者下次奶蓋轉配輕芝士 睇下有咩化學作用✨但整體黎講 呢杯奶蓋抹茶好有內涵 會再戰!
之前一直見到唔少人大讚 今次終於到小編們試啦😻
_
{宇治抹茶軟雪糕 $35 🍦🍵}
呢度最受歡迎既出品非佢莫屬!淨係個屎屎形狀都夠晒可愛😝
整體味道雖然稱唔上特級濃郁 但絕對足以滿足一眾抹茶控😻
_
{芝士宇治抹茶 $45 🧀️}
呢個芝士奶蓋抹茶latte一樣有水準!
但整體黎講 呢杯奶蓋抹茶好有內涵 會再戰!