2017-06-23
喺附近食完晚飯,見時間尚早,就行左過黎西九食雪糕。呢間雪糕店招牌係牛乳8.0,仲有供應朱古力、抹茶、山梨縣愛文芒果及限定嘅波子汽水口味。見到仲話陸續輪流會推出其他限定口味,例如白桃、巨峰提子藍莓等。另外有水信玄餅、牛乳布丁、紅豆抹茶蕨餅杯、蝶豆花茶、曲奇牛乳特飲。要喺西九龍呢個地段突圍,確實要推陳出新,畢竟有太多平價雪糕店。凡like店家fb或ig,限定口味軟雪糕(波子汽水、愛文芒),第二杯(果味)可享半價優惠。上次已經食過牛乳8.0,確實好味,今次係一心試上次食唔到啱抹茶盆栽,優惠就留待下次。抹茶8.0盆栽 $30講過無數次,自從去完韓國食過屎型雪糕,我就抗拒唔到喇。講賣相,唧得有少少差勁,冇明顯幾層雪糕,抹茶粉亦都比較疏落,接過手上已經溶溶地…如果去手作之店或者隔離車仔檔買十蚊幾球雪糕,當然唔會苛刻、小心眼研究唧成點,但如果俾多左幾倍錢,講究一下賣相都無可厚非。抹茶8.0,其實就係店家啱招牌牛乳8.0雪糕,面頭灑上抹茶粉,旁邊插兩枝kitkat。呢杯其實係喺面頭加抹茶粉,只左粉抹,味道薄弱,加上牛乳太搶鏡,面頭層粉冇左後,同食牛乳雪糕無異,對於抹茶呢一環有少許失望。奶味依然好濃烈,
抹茶8.0盆栽 $30
講過無數次,自從去完韓國食過屎型雪糕,我就抗拒唔到喇。
奶味依然好濃烈,雪糕質地幼滑(作為參考,牛乳雪糕定價 $24/L)
兩條Kitkat冇加分,反而食落有陣怪味…至於雪糕筒,上次食都薄脆,今次堅係唔脆又乾又冇威化味。