2020-03-22 51 瀏覽
今日放工就去左太古揾下有啲咩野食,行入aeon見到有間別天神,諗都冇諗就即刻入左去。雖然別天神除左拉麵仲有啲咖喱飯個啲可以食,但係都係抗拒唔到佢嘅豬骨湯底同櫻花蝦湯底!先講下佢嘅櫻花蝦拉麵。個湯一啲都唔會太咸,一飲落去啲櫻花蝦味即刻湧曬上黎,再食一啖脂肪同肉比例啱啱好嘅叉燒,再黎一啖有質感,煙韌冇發漲嘅拉麵,間直係冇得彈。食左一半同我個朋友交換左個麵黎食。上面未講別天神有個好好嘅地方,就係佢有提供切到非常容嘅蒜蓉。切到咁蓉嘅好處就係一加入啲拉麵到,攪一攪就會好有蒜蓉味,又唔會食到一舊舊蒜蓉辣親。個豬骨湯本身好有豬骨味,再加左啲蒜蓉之後,將佢本身嘅膩減少左,再提升左豬骨嘅香味,真係唔輸俾櫻花蝦!每碗拉麵都有隻溏心蛋,淨係睇都知好味!我同朋友一人揀左一個唔同嘅伴菜,一個係餃子,一個係龍蝦沙律。食幾啖拉麵,再食下啲伴菜,攪到成餐飯唔會好dry淨係得一樣野食!P.S. 個沙律用紫菜包好好味!

每碗拉麵都有隻溏心蛋,淨係睇都知好味!