2018-03-22 1117 瀏覽
最近有雜誌推介梅光軒,我同男朋友都係愛拉麵之人當然唔可以錯過,要一睹風采。一個月前就同男朋友去左位於hysan 入面jason 有一間開放式的分店。香港有2間,另一間就係登龍街站立。相信會有一番龍爭虎鬥,話哂個到拉麵店林立今次黎到jason分店, 勝在唔洗等位。選擇都算多元化,但就無硬麵軟麵粗麵幼麵之分了。只有standard ge選擇,相信對選擇困難症ge人就有幫助。見到有個set包汽水小食只係80元,當然要試下la!只係比淨拉麵加多5元就多咁多野!但湯底就得鹽湯同醬油湯選擇!今次揀左醬油因爲我同男朋友都係重口之人。哈哈!另外仲叫左個叉燒飯。因為新年關係,送左個利是比我地。點知比我男朋友抽中左碗免費醬油拉麵,店員見到都驚呼得好小係拉麵卷咁都比你抽到!好啦 我都要比個叻佢👍🏻值得一提個叉燒飯係抵食之選!每啖飯都有叉燒,仲要肥瘦岩岩好!加埋d沙津醬食,真係一絕!見意大家要叫個黎試下,不過今次無影相!2次都有食個醬油拉麵 $75 (評分:8/10)麵質比較似公仔麵。但有Q彈的口感!湯頭食落有點焦香味,係豬骨湯底,但有別於豚王個類叉燒屬於偏瘦ge一種,所以肉質較鞋,但喜歡瘦叉ge人絕對係啖啖

今次黎到jason分店, 勝在唔洗等位。

值得一提個叉燒飯係抵食之選!

2次都有食個醬油拉麵 $75 (評分:8/10)

叉燒屬於偏瘦ge一種,所以肉質較鞋,但喜歡瘦叉ge人絕對係啖啖肉呀!

呢碗係味噌湯拉麵$80 (評分:7/10)

湯頭較醬油濃郁,帶點辣味。但不會太辣,唔食辣ge人都一定會食到!我就中意食呢個味多d!辣辣地食唔停!我就中意再加d醋,醋辣令我一啖接一啖無停過!

另外ge係,店員都好熱情會主動問我地要唔要水。佢ge味粉都好多選擇,有醋,胡椒粉,黑椒等等等。
2018-03-16
5 分鐘 (堂食)
  • 醬油拉麵