2017-07-16 170 瀏覽
一次要獨自去葵芳辦點事,所以午餐要係商場搞掂,喺地下行咗一兩個圈結果都係食返自己最愛食物~拉麵。呢度之前拍拖經扶手電梯上上落落望到其實覺得間鋪頭個位置好奇怪,好似夾硬塞間食肆喺度咁。而且睇落某個角度嘅食客只要抬頭一望就好容易會睇到搭緊電梯嘅女士裙底,所以第一次同女友經過此地已經提醒佢著短裙唔好用呢條電梯。眼見張餐單淨係拉麵都有1、2、3、4、5...13款拉麵,其實都已經有少少中伏嘅感覺。因為一間傳統拉麵鋪係極少提供多過3款拉麵,而且見到呢間竟然用上2、3款口味同風格完全唔一樣嘅湯底… 見九州風嘅拉麵喺香港打得火熱,所以就改為試下較北海道風嘅鹽湯拉麵暗,轉下口味之餘還掂間鋪頭名就係賣緊鹽味拉麵,應該冇死喇掛~另外再加一隻玉子。拉麵一上枱,我通常未撈勻會先聞一聞,隨面飲半啖湯嚟試下。但今次聞落冇味,飲落都冇味,只有兩個可能性… 一喺就中伏、二就係我病咗冇哂味覺。而拉麵食得出係街外嘅行貨麵條… 塘心蛋就流心,但冇味,正常塘心蛋係應該有被豉油醃過,但呢個塘心蛋就冇嘅。枱面上有好幾樽唔同嘅調味料,有黑蒜、柚子胡椒等等,枱上嘅標示話可以用呢啲調味料mix and match唔同嘅湯底,我照住喺碗

枱面上有好幾樽唔同嘅調味料,有黑蒜、柚子胡椒等等,枱上嘅標示話可以用呢啲調味料mix and match唔同嘅湯底,我照住喺碗拉麵落少少黑蒜,味道即刻大大提升,但我唔buy咁樣食拉麵。個標準調味應該由拉麵師傅準備好而唔係由客人控制。