2022-10-27
尋日先食完吉列牛,今日又想食哈哈,所以收工去左時代廣場附近既吉列牛忌廉烏冬專門店。聽個名都知,招牌菜式就係吉列牛同忌廉烏冬。餐牌分幾大類,有主食,套餐,釜飯,涮涮鍋,小食同飲品。落單要用QR code。招牌套餐價錢$256另加一。吉列牛定食吉列牛一客九件,外皮香脆而入面嘅牛肉已經有三成熟左右,等你自己喺個爐仔上面整到自己鍾意嘅熟度先食。我鍾意燒熟d,因為質感更易咬開,不過燒到仲有血水就仍然juicy。跟吉列牛有蒜蓉mayo同甜酸燒肉汁等你點,仲有wasabi,個人覺得點蒜蓉mayo最好味,令塊牛好滑溜。伴碟有少量胡麻醬梛菜絲沙律。定食仲有兩款前菜,分別係一粒細細粒車厘茄切開兩半加左胡麻醬同一細磚加左胡麻醬嘅豆腐。定食仲跟一碗白飯,上面撒滿飯素,同一碗味噌湯。咖哩忌廉烏冬吉列牛有唔少地方有得食,不過咖哩忌廉烏冬就真係唔多覺其他地方有。次次都叫牛肉,今次就叫雞肉。大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。碗烏冬好熱,放耐左先食都仲熱。餐牌寫明小辣,但係我覺得基本上完全唔辣,咖哩加忌廉好滑又唔太膩。烏冬係粗身而有少少嚼勁同勁滑,好好味。其他配料有唔少雞肉粒。另外仲有少少西蘭花,洋蔥同菇類。雞軟骨餃
招牌套餐價錢$256另加一。
吉列牛定食
跟吉列牛有蒜蓉mayo同甜酸燒肉汁等你點,仲有wasabi,個人覺得點蒜蓉mayo最好味,令塊牛好滑溜。伴碟有少量胡麻醬梛菜絲沙律。 定食仲有兩款前菜,分別係一粒細細粒車厘茄切開兩半加左胡麻醬同一細磚加左胡麻醬嘅豆腐。
定食仲跟一碗白飯,上面撒滿飯素,同一碗味噌湯。
咖哩忌廉烏冬
雞軟骨餃子$ 48 另加一
另外叫左一客小食分享。雞軟骨餃子一客四件,外皮上面有唔少白芝麻粒。個餡有粒粒雞軟骨同豬肉碎,有咬口。塊皮超脆,入面又脆脆地,口感好過癮。另上餃子醋俾你點。
紫薯Latte,綠茶Latte 跟餐加$25 另加一
綠茶Latte大大杯,下面係綠茶奶加冰,上面加左一大pat忌廉同少量綠茶粉,綠茶味道都唔錯。紫薯Latte就變左紫薯奶加紫薯粉,紫薯味就淡少少,不過沉底個d紫薯粉好好味道。
兩個人清哂所有野,都夠飽肚。