2018-06-24
去中環搵好食嘅越南嘢食真係好難,大多數都係不過不失的越南餐廳,無意中比我搵到呢間宿宿醉去試吓,食出驚喜!選擇唔算太多,勝在特別同好食!特別叫咗個椰青,價格合理$48 ,大細適中。椰汁清甜滋潤,椰肉仲好易起肉,可以做飲品同時做甜品。黑松露燒帶子沙律$88 ,超級抵食!帶子好新鮮香甜,煎到半山熟,睇圖就知黑松露有幾多啦,連買沙律一齊食,又香黑松露味道,又清新,冇得彈!超級宿醉回魂粉$188 , 足夠三至四人份量,用古時宮庭式的器皿裝住回魂粉黎食已經夠晒吸引,突然覺得高級左!有安格斯牛肉,牛坑腩,牛柏葉,牛筋丸,越南虎蝦,我真係未食過咁多材料嘅火車頭!越南虎蝦係超級新鮮,肉質彈牙香甜,有手掌咁大嘅!牛坑腩油脂分布均勻,夠晒林,好好味!牛筋丸好似手打咁好食,一口咬落去仲會有油汁彈出。最緊要係火車頭嘅湯底,應該用咗好多牛骨整作湯底,完全冇味精味道,用科高級,食材健康!值得一試。香茅牛油蒜香雞翼$88 ,係單骨雞翼,炸得好香脆,超級香蒜香味道!雞翼嘅肉質亦都好嫩滑。越式燒豬頸肉法包$88,估佢唔到咁驚喜,唔單止好新穎,仲好好食!豬頸肉燒到香脆可口,夾埋蘿蔔絲青瓜生菜,口感好新鮮!