2015-10-08
1951 瀏覽
據聞官塘開左間新野,咁一於約埋三個fd踩場試下,一試真是不得了!!!不得了!!!食飯之前,不得不提及該處的裝修,唔知是否我大鄉里出省,我覺得真是好金碧輝煌,特別是牆壁的金魚裝飾,輝煌得來,令人一眼就聯想到日本菜。部分坐位仲可以望到官塘的景色。講完裝修,講翻正題先,無錯,就是食啦!呢個就是四人分量的第一轉刺身,唔知大家會否收貨?本人無論視覺和味覺都十分收貨。味道方面,會重點讚賞三樣:第一是三文魚,唔知大家覺唔覺部分放題的三文魚其實無味道,可能是雪到無味道,或者是本身來貨有問題,我都無深究,總之就是食三文魚真是可以無三文魚味架!不過,今次的三文魚就唔同,雖然我地是食最早的時段,但是三文魚都十分新鮮和有三文魚味,所以十分鐘意食。第二是甜蝦,甜蝦十分鮮甜和靚,沒有那種比師傅剝殼剝到無左個頭咁,所以我地都不斷叫來食。第三樣是八爪魚,有別於一般的放題是薄薄一片的那種,這裡是全部都是八爪魚蘇切粒,咬落十分有口感,不會像薄片個種咁,好似食緊橡膠。視覺就十分欣賞師傅用心的油金魚刺身花,真是唔捨得食。友人表示甜蝦食不停!!!之後開始進食一些主食,串燒呀!炸物咁!落單後,來得都足,而且味道唔錯。不過我同友人
視覺就十分欣賞師傅用心的油金魚刺身花,真是唔捨得食。
友人表示甜蝦食不停!!!
之後開始進食一些主食,串燒呀!炸物咁!落單後,來得都足,而且味道唔錯。不過我同友人都是以刺身為主,所以之後都是繼續叫刺身!刺身!和刺身!
特別想強調一樣食物,個樣就是蟹粥,今次是我食過最好味的蟹粥,不單只粥底吸收了蟹的鮮味十分鮮甜外,仲有就是一窩粥,有半隻蟹,而且食落,該蟹肉實淨和鮮甜,一食就知不是普通貨色,真是落足本,不得了!!!
就是咁!!我同友人就發掘了一個放題新去處,可能是新開張,質素真是好有保證,我同友人都已經盤算緊再去挑戰,希望下次去都好似今次咁正就好啦!!