2020-11-20
滿有日式風格的入口,店舖位於地庫,裝修佈置掛飾,十足十日本居酒屋一樣,像時光隧道帶我哋一班當日本係鄉下的香港人,現時又飛不到去的朋友可以來幻想一下。一睇餐單令你最震撼,就係98蚊任飲多款酒精類飲品,包括多款雞尾酒、啤酒、紅酒和白酒。 呢個價錢遇到酒鬼,真係蝕都蝕死🤭🤭下次叫埋班朋友,來劈吓都唔錯。今天早來吃,沒太多人,問問店長推介了多款人氣串燒。上菜速度唔慢,即開生蠔就唔係間間串燒店有, 係即開生蠔唔係燒蠔,都只不過係$9/1只, 南非蠔算新鮮,不過就比較細隻,但係諗返個價錢都係9蚊,就覺得超值。( 下次有機會再試下貴啲嗰啲)有個同事曾經話過,食串燒唔食茄子,就唔知間串燒店師傅的技術又多少斤両。《燒茄子》上面的配料非常多,茄子肉不會太爛,亦不會太硬,火喉控制得剛好,個人都幾喜歡蒜蓉粒,這裡份量唔少,不過喜歡吃好辣的朋友,可能要預先同店員講,因本身上碟茄子是唔辣的,枱面只有七味粉,應該對於食得辣嘅朋友唔夠喉。店長推介 《鹽燒鯇魚腩》 要用兩張相嚟介紹,就知真係好嘢冇介紹錯, 鯇魚腩外皮脆且香,用叉切開時,直頭聽到和感受到脆卜卜的聲音感覺,內層肉汁夠juicy, 如果只食肉可能有點點魚腥香
今天早來吃,沒太多人,問問店長推介了多款人氣串燒。
店長推介 《鹽燒鯇魚腩》 要用兩張相嚟介紹,就知真係好嘢冇介紹錯, 鯇魚腩外皮脆且香,用叉切開時,直頭聽到和感受到脆卜卜的聲音感覺,內層肉汁夠juicy, 如果只食肉可能有點點魚腥香味,再加配上的醬油恰到好處。 波堤半碟的沙律 亦非常新鮮飛魚子份量亦不少。
鯖魚就食得多,鯇魚腩真係好少見。
火雞腎爽口入味、牛舌和燒日本和牛粒都很有水準。 鹽燒雞翼外香脆,日本風味十足,其他串燒大部份都合格以上,雞軟骨就比較細粒。
原隻《燒虎皮尖椒》,上碟前已幫剪開,新鮮《燒菠蘿》。
又一比較少有的《燒海螺片》
《炸一口午餐肉》 同樣香脆,送酒必點。
PS. 雖然店舖裝修非常日式,但係用咗好多日本沒有獨特嘅食材和燒法,配合香港人嘅口味,有創意。
店員非常細心,地庫接收訊號不太好,介紹可以用店內wi-fi和密碼。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 16
食物味道=(滿分20) 16