2024-03-08 932 瀏覽
讚之前接電活的男士:之前幾過月前book台系系一位廣東話男士接聽,當時他很有禮貌,事關我們想坐一個卡位,request餐廳盡量按,店員說不能擔保,但有禮貌加一句「會以當年狀況時才優先盡量按排」,雖然最後未必有,但客人該下聽到會順意好多,覺得係放客系個心上。今遇到一個外藉接線生:好啦講返半年之後,近期有fd想食,打去,轉個外女藉中年女人聲,may I help u 之類,我說book枱(我冇用英文立即應,因而家太多餐廳reception系hk人講英文,其實不是真外國人),之後佢立即冷冷一句再repeat 下may I help you 之類,好,咁我用米返英講我booking request, 點之她保持冷漠答類似冇得咁book, 有咩枱就比咩你! cool到唔算做生意咁!我想講,請外語ge人做reception 系冇問題,但請呢d返來一定唔覺你間野「高級」左,服務似茶記反而只會「倒米」!
讚之前接電活的男士:

今遇到一個外藉接線生: