2020-02-16
我一向都好鍾意食芝士蛋糕,所以都試過不同嘅芝士蛋糕。今次推介A-1 Bakery嘅焦糖芝士蛋糕。我記得好多年前,喺荃灣個分店A-1 Bakery有推出英式下午茶,當時的店係可以坐嘅。可惜呢一間冇設位置坐,加上西餅蛋糕多數只能不設堂食。所以今次,只能買回屋企食,不過反而咁樣可以慢慢品嚐。賣相非常好看,面層係焦糖,增加脆脆嘅口感,亦都增加甜嘅味道,配合下層嘅濃厚芝士味蛋糕,簡直一流。蛋糕鬆軟,濕潤,同其他嘅芝士蛋糕唔同,無油膩嘅感覺,反而更加有似海綿嘅口感。芝士味濃郁,偏甜,可能因為咁樣反而冇咁油膩。一個蛋糕,幾日早餐就食完,值得再回購。可惜嘅係,我見到好似吾係日日都會出貨,或者可能我咁啱經過時買晒掛,所以大家如果咁岩見到,就一定要把握機會買啦。