2016-08-05
我們是青衣居民,其實老實講佢地剛剛開業係真係okay好食,但係真係睇住佢哋越做越差!尋日見到佢地咁既menu手法真係氣憤,唔係因為佢蠱惑的金額係多少,區區只係幾蚊,但就係咁既幾蚊你哋都要咁做到咁就真係睇唔過眼!!為咗證明我真係有光顧先附上收據。事源係我哋中午搵飯食,見到佢地有lunch menu,好喇,閒日做lunch menu大家好自然都以為會有優惠,但係留心睇會發現原來lunch menu居然可以貴過散嗌既!唔好同我講 “咩呀,邊個話 lunch menu一定要平過平時架?” 唔好同我嚟呢套,除非你係初一大時大節要收貴啲我明,但係呢個係閒日,咁做絕對係有欺騙成分!好啦,點蠱惑法呢?大家可以睇睇一下兩張相“其實小心啲睇就會發現佢地所謂lunch menu 係全部 mark-up $2 既! 為咗方便大家我都圈咗幾個出黎。佢地咁做包裝成既優惠好似平咗飲品俾你,但係基本上係先加後減!因為你俾貴咗$2 “先可以” 用$10飲到佢地$20以下既飲品!大哥呀,咁你哋都無須要先加$2係食物到呀嘛?!老實啲既做法唔可以維持原價,但係可以用$12飲到$20以下既飲品咩?!重點係佢地點呢個lunch
為咗證明我真係有光顧先附上收據。 事源係我哋中午搵飯食,見到佢地有lunch menu,好喇,閒日做lunch menu大家好自然都以為會有優惠,但係留心睇會發現原來lunch menu居然可以貴過散嗌既!唔好同我講 “咩呀,邊個話 lunch menu一定要平過平時架?” 唔好同我嚟呢套,除非你係初一大時大節要收貴啲我明,但係呢個係閒日,咁做絕對係有欺騙成分!
好啦,點蠱惑法呢?大家可以睇睇一下兩張相“ 其實小心啲睇就會發現佢地所謂lunch menu 係全部 mark-up $2 既! 為咗方便大家我都圈咗幾個出黎。佢地咁做包裝成既優惠好似平咗飲品俾你,但係基本上係先加後減!因為你俾貴咗$2 “先可以” 用$10飲到佢地$20以下既飲品!
重點係佢地點呢個lunch menu 既點菜手續係用另一張點菜紙既!即係話如果你用咗張 “lunch menu 點菜紙” 而唔加餐飲的話,你就會中伏而俾貴咗錢!呢點真係點都講唔上合理喇!
我當時都有問佢地員工,佢地話如果人客發現的話都會收番原價。呢個真係誇張,如果客人無發現的話咪即係過骨?!
我好失望宜家呢個經濟環境都仲要做呢啲小伎倆嚟賺多嗰一個幾毫,為咗嗰少少錢輸商譽值得嗎?
最後想提,我老婆食咗佢哋碗 "滷肉蛋飯" 一路肚痾係咁瀉,大家光顧前都真係最好諗過先,仲要打醒十二分精神面中伏!