2008-10-31 10 瀏覽
其實去開波斯富街個邊個既 Mirch Masala (係E house 對面) , 但係友人話佢搬左過去金百利個邊喎~ 諗落又好似係啵﹐上次去既時候有個可能係老闆既叔叔都有比卡片我地。做野做到傻左乜都唔記得...最大鑊係我淨係記得食﹐食到連相都唔記得影(sorry)...T^T去到個場好格格不入﹐比起佢個舊場這裡的裝修實在係差太遠。我都係prefer佢之前印度feel既decor﹐有好多cushion﹐用的是木檯﹐木椅...現在是純白色的沙發和檯凳﹐不差但毫無味道. 唯一沒變是那印度音樂。除左外表變左連叔叔都唔見埋...叔叔好好記性架我每格幾個月先去一次佢次次都記得我架。不過算喇我黎食飯唔係黎聯宜~Order 番我平時食開既野咁就知佢係咪轉左手喇!不知是不是老闆的男士很eager咁介紹Menu, 但係佢既急口令介紹法令我變了像這個 --> (>。<"')Onion Bhaji: 平常他的模樣是一pat pat, 或者一舊舊咁既﹐今次呢~ 都算夠特別了﹐是一小片的onion slice...但千其唔好比佢既外表fake到你。個味其實都係差唔多﹐不過我鐘意食以前個款

--> (>。<"')

Onion Bhaji: 平常他的模樣是一pat pat, 或者一舊舊咁既﹐今次呢~ 都算夠特別了﹐是一小片的onion slice...但千其唔好比佢既外表fake到你。個味其實都係差唔多﹐不過我鐘意食以前個款多少少。

Raija(青瓜乳酪): 有青瓜洋蔥粒﹑番茄粒﹑少許同香料。我較為喜歡杰身d既yogurt﹐這裡調的是較稀的那種。

Chicken Tikka: 這個其實和Tandoori Chicken (印式烤雞) 但係佢係無骨同埋比較juicy。用鐵板serve, 用上大量洋蔥絲墊底再鋪上4大舊雞肉係面。香料濃﹐微辣﹐配上Raija同埋chutney (3款隨餐醬汁 - 味道是偏甜像果醬的﹐其貌不揚﹐黃黃地有一舊舊野個款)係我既摯愛。

Mushroom Korma: 這個平常colour偏淡點是淡黃色﹐這次做的味道﹐辣度和顏色都變濃了。不過仍是好吃﹐不會過辣是很好下飯的一道菜。

Murgh Makani: 汁好香滑﹐有茄味﹐小辣﹐雞件都算嫩身。 我覺得唔錯﹐有少許tomato
cream sauce feel﹐友人即笑說這個並非印式版的意大利忌廉茄醬﹐這是印式煨汁 (即港式茶餐廳的美味紅汁)。以前這些main dish size 是大小許的但現在和Mushroom
Korma的容器是同一size。

Steamed Rice: 係basmati rice, 即係一種比較幼身既米飯是印菜會用的米。其實味道都係同平常米飯差不多~~

對印菜有所要求只怪我同一名會煮飯的印度女生同居了一年...在大學時期吃Roti, paratha 同咖喱既次數其多令到而家太耐唔食會掛住。雖然現在的Mirch Masala不再是我熟識的那間﹐味道亦有些不同但仍是做得不錯。我想我有機會還是會再來吧!

埋單$290(incl. 10%serv. charge)...每人$145既「癲拿」都差唔多喇!