2015-02-08 988 瀏覽
相比老銅, 我更愛附近"旺中帶靜"的大坑, 起碼不是人頭湧湧, 而是氣氛寧靜寫意, 車子廢氣都少D啦, 幸好時間尚早, 也只是六點多, 就給那鮮艷的芥辣黃色吸引著, 位置在轉角位亦很容易見到喔入面地方不算大, 位子只有十多個, 有近bar枱, 高身枱及2~3張等, 內面播放著英文歌(不是rock n roll那種吵耳的), 感覺有點似外國的小店, 男友就說"這間吧! 反而也吃厭了外面連鎖店的東西"店主招呼了我們坐上高身桌, 然後就介紹佢地店內凡食物, 這裡沒有特定的餐牌, 所有提供的食物統統手寫在高黑板上貼心地分類別寫上, 有snack, from the sea (海鮮類)from the land (豬牛雞羊等)更有chief special (廚師推介), 見到咁多"雞腸"字, 都唔駛驚既, 店主會親自過來逐一介紹的, 其實唔提供餐牌, 除左因為廚師會不時轉換菜式, 令食客有新鮮感, 此外店主亦想跟食客有多一點互動及溝通, 了解食客需要/喜好等, 務求大家食得開心又放心雖然係open kitchen (開放式廚房), 但沒有半點油煙味喔, 當然鐘情睇住廚師煮野食既話, bar桌就
from the land (豬牛雞羊等)
雖然係open kitchen (開放式廚房), 但沒有半點油煙味喔, 當然鐘情睇住廚師煮野食既話, bar桌就非選不可啦!
說得上cafe and bar, 有野食之餘, 美酒又點可以少得呢? 麻雀雖小, 五臟俱全, 不同款式的酒, 也放置近門口的酒櫃上, 清晰可見, 一目了然
酒樽上寫有每款酒的價錢, 食客只要看上那一枝, 店主就會拿下來給你的
Nahe
由於平時唔太喜好酒類, 店主建議了一款入口甜甜既白酒 - Pieroth Blue, 產地在Nahe
Nahe
Nahe是近德國地帶(沿住River Nahe), 一個盛產美酒的地方, 果實酒, 大概是用上水果以製成, 入口帶甜, 小小一杯淺嘗就行啦, 就在享受美酒同時, 第一道就上菜, 這裡的食物是即叫即製的
Deep-fried Camembert Cranberry jelly
Chief Special的Deep-fried Camembert Cranberry Jelly, 賣相像迷你版芝士般, 是將軟身的Camembert (來自法國的cheese), 炸得金黃色, 外面加上Cranberry jelly(小紅莓醬)on top, 呢道餐前小吃要趁熱食架~
chesse炸得岩岩好, 外脆內軟, cheese有奶味, 入口就在咀內慢慢溶化, 怕剩食cheese會膩, 帶有甜甜微酸的Cranberry Jelly, 起左畫龍點晴既作用, 平衡番個油膩感
Jumbo lump crab cake, marie rose
呢到既Signature dish - Jumbo lump crab cake, marie rose, 講得簡易D即係蟹餅, 點解會話係 Signature dish? 食話你就知~賣相討好, 已經加哂分, 呢到既蟹餅有別於外面食到既
外面食到既, 多數係厚厚的炸粉, 只有油溢粉漿味, 呢到係啖啖蟹肉, yummy^^廚師更將蟹餅煎成外面微脆, 蟹肉既味道也鎖哂係蟹餅入面, 仲有少少粟米粒, 增加口感, 一碟只有兩件, 我跟男友差D想encore丫~
Heirloon tomato, feta basil
遲來的herloon tomato, feta, basil, 呢到用上蕃茄以製既沙津, 唔係用本地蕃茄, 材料主要是來自英國的herloon tomato (佢地由外國入口的), 新解多汁, 沒有本地蕃茄的草青味, 上面加有希臘fata cheese, 一款較light既芝士, 旁邊更有黑醋, 三者一次過食, 配合得宜, 雖然材料比一般沙津單調, 但出來感覺更rich~
Seared scallop, cauliflower, quinoa
seared scallop, cauliflower, quinao, 是日本進口帶子, 大廚火喉控制得宜, 帶子七成熟, 呈0者喱狀, 入口軟滑, 帶子配埋cauliflower(椰菜花)既sauce, on top係quinao(藜麥), 增添帶子的鮮味
French whole spring chicken, truffle, thyme
最後主角上場, french whole spring chicken, truffle, thyme, 打開蓋, 當apple wood的煙霧散開後, 原隻迷你燒春雞呈現眼前, 店主撰上幾滴truffle oil, 令黑松露香味更出眾
好香黑松露及百里香的香氣, 影完相之後, 廚師會拎番入去切成細件
最特別係雞皮同雞肉之間釀有類似麵包糠的東東, 雞肉嫩滑配合香脆的雞皮, 一隻小小的春雞兩個人share, 就剛剛好, 食完之後, 大廚又跟我們打招呼, 像朋友一樣地聊聊今晚既佳餚, 言談間, 更得知大廚從澳洲學廚多年, mustard也是開業短短兩個月, 當晚8點半已經全院滿座, 實力不容忽視, 相信不久將來應該會大排長龍, 成為一間人氣食店
題外話/補充資料: 店主跟大廚相當熱情, 好似多左個朋友一樣
2015-02-04
Heirloon tomato, feta basil