2020-02-04
今日與幾位友人到了筲箕灣的大當家一同食飯,我們光顧的時候是平日的下午大約5:30 ,仲有半個鐘就會到晚市,完全唔使等位就可以入去餐牌如下,有好多唔同種類嘅食物,例如係牛肉飯、烏冬、海鮮、港式嘅特飲都有六點之後嘢飲同埋特飲都要收正價,不過5:30我同朋友都揀咗熱飲凍飲同埋特飲,部份只係加幾蚊或者係享有半價嘅優惠,所以我哋都有嗌野飲係OpenRice見到最出名嘅就係芝士燒牛肉飯,所以我哋同朋友都忍唔住叫咗兩份嚟,可能因為鋪面客人唔多,所以落左單之後唔係等好耐就好快有得食芝士燒牛肉飯跌返上到嚟嘅時候,啲芝士仲係熱嘅,有少少瀨屎嘅感覺,同牛肉嘅配搭好夾好好食海鮮烏冬啲烏冬都尚算彈牙,唔會太林我哋坐咗喺靠窗離入口比較遠嘅卡位上面,食食吓嘅時候就聞到一陣陣嘅燒香味,因為佢哋應該夠鐘拜神,所以有震震嘅燒香味,有少少影響食慾,呢度有少少扣左分
芝士燒牛肉飯
海鮮烏冬
啲烏冬都尚算彈牙,唔會太林