2016-08-02 1065 瀏覽
半熟芝士撻、芝士蛋糕、芝士餅、芝心批,咩都試過晒,就係未試過芝士火鍋!今次黎到新蒲崗捉精靈,一於收服埋芝士火鍋~放工搭巴士係 Mikiki 落,行 5-10min 已經到新蒲崗廣場,上一樓轉左行入去就見到拼食三郎。星期五夜晚八點幾都仲係好生意,我地等位時都黎左幾檯客等,好彩只係等左10min左右就有位。今餐 $270 兩鍋四餸加飲品,計埋味道,都算幾抵食。餐廳分兩間鋪,眼見唔寬敞但坐落又唔會特別逼,另外隔離檯d火鍋香味飄晒過黎,令人垂涎欲滴!呢度叫火鍋先選湯底,再選主菜,然後揀埋飯/拉麵/烏冬/出前一丁,如果要加配菜都好方便,用點菜紙剔剔剔就搞掂。極品蟹黃雙重芝士雞鍋 $109一上檯只見堆到山禁高既芝士,有 mozzarella 加車打芝士,湯雖然未滾起但都好香蟹黃味,配白飯一定無得輸。湯滾後,芝士亦融入湯中,先攪拌一下芝士和蟹黃,之後就係令人期待既拉絲時間!十分邪惡~ 芝士加入 mozzarella 煙煙韌韌,湯就咁飲味道比想像中淡,但識食之人又點會就咁飲湯呢,當然加湯入白飯再食。白飯吸收湯汁精華後,蟹黃味道突出,入口甘香帶餘韻,正!鍋入面雞件都落足料大大舊,味道唔只湯既鮮味,似早前

極品蟹黃雙重芝士雞鍋 $109
鍋入面雞件都落足料大大舊,味道唔只湯既鮮味,似早前已醃好味道處理過再加入鍋中,抬頭見貼住雜誌介紹,知道原來雞件係有預先爆香,絕不馬虎。

龍蝦番茄湯-西班牙極上豚肉鍋湯麵(烏冬) $72
鍋本身配有蔬菜,感覺健康些,湯呈橙紅色,香氣有蝦膏香味。味道方面與平時常見的龍蝦湯有點不同,可能是考慮到番茄味道而稍作調整。平常龍蝦湯味道強而濃烈,頗為霸道,今次呢個蝦味輕一點,帶上番茄鮮甜味,既無番茄酸,龍蝦味亦不過份強橫,感覺新鮮,不易膩。

初時覺得咩西班牙極上豚肉覺得有d誇張,諗住都係改個好名吸引食客,誰知豚肉又真係唔似一般貨色,並無腥臭,而且入口鬆軟。
追加配菜叫左肥牛、響鈴、帆立貝同埋薑汁皮蛋貢丸。呢個貢丸真係第一次食,咬開薑味重,口感有少少皮蛋的韌度,唔錯。

食物質素唔錯,餐廳服務員亦有禮貌而且好貼心,值得再黎試埋個紫薯鍋~
2016-07-30
10 分鐘 (堂食)