新年過後,又回復平淡嘅工作日子,只有放工時間,約朋友去食好野,先可以喚醒我嘅靈魂,哈哈~ 今日就約咗朋友黎呢間餐廳打邊爐,地點唔係超近地鐵站,不過都算方便易行,一條直路就可以去到喇一出升降機門,回頭可以見到古色古香嘅門,其實係餐廳好用心,連升降機門都貼咗貼紙裝飾,值得一讃! 一入去,可以見到唔少嘅卡位,但係啲卡位係可以坐到至多8個人左右,方便一班人係到吹下水,而且環境裝修都好有格調,唔似係一間中式火鍋餐廳,至啱啲有品味嘅人(姐係我~~)我地揀咗個刺身和牛極尚4人套餐,最方便,唔洗諗,雖然後來有啲唔夠食,所以都有加點啲火鍋配料先黎嘅係四色刺身,邊四色呢? 就係有三文魚、拖羅、油甘魚同牡丹蝦刺身,幾款魚嘅刺身都伙厚切嘅,食落口感好好,三文魚好嫩滑,無腥同雪味;呢個應該係中拖羅黎,油脂分佈較多,所以帶微微粉紅,有少少入口即溶嘅感覺打邊爐最緊要緊係湯底啦,我地就揀咗個好滋補嘅花膠鯊魚骨鍋,湯底呈奶白色嘅,而且一撈都可以見到花膠蹤影,可以先飲下湯先再打邊爐,咁樣就可以試到清甜嘅湯,其實個湯係比較稀,而唔係想像中有好骨膠原帶稔口嘅質感,味道亦都淡咗啲,可能因為我重口味?嗌得呢個餐,點可以唔揀日本鹿

嗌得呢個餐,點可以唔揀日本鹿兒島和牛呢,捲好嘅和牛放係冰上面保持鮮嫩,雖然佢係叫和牛刺身,但係佢唔係可以好似刺身咁,就咁食,我仲要問咗職員確實係要放落鍋到灼一灼先食得,牛肉可以唔洗灼太耐,唔係就會太老,食落口感幾嫩,略厭牛肉味唔夠濃同突出
另外一個主菜係精選海鮮拼盤,望落都幾豐富,有蝦、桂花蚌、珊瑚蚌、蜆同大蚌,蜆係仲郁緊添嫁!!!所以睇得出啲海鮮係幾新鮮,蝦好爽口鰱牙、蜆肉嫩口、大蚌口感十足又鮮,海鮮好無食真係睇下佢地新唔新鮮
之後新鮮蟹肉墨魚滑就到喇,新鮮手打嘅墨魚滑口感好彈牙,仲可以食墨魚香,正啊
下一個係鬼馬蝦滑,本身應該係魚籽鮮蝦滑,都係差唔多姐,將打好嘅蝦膠塗抹係兩片油炸鬼上,造型似西餐嘅法包,搽上鵝肝醬咁,等蝦滑煮熟之後,油炸鬼就唔脆口,而係變咗豆卡嘅口感,不過我個人都幾鍾意食
另外個餐仲大量蔬果,真係超健康,有冬菇、雞脾菇、金菇、南瓜、紫薯、娃娃菜、生菜等等
打邊爐最後就緊係食啲黎填飽個肚啦,個餐就有兩款麵,四川紅薯粉稻庭烏冬,前者口感豐富,好彈牙,但係湯底較淡,而且麵本身都唔吸湯,所以無咩味道;後者軟身但亦都帶點韌,都可以食到淡淡嘅湯底香,我就緊係鍾意依烏冬多啲啦~~