2018-06-19 55 瀏覽
星期六趁放假專登從銅鑼灣搭小巴來到數碼港的海邊公園散下心,欣賞下海景,睇埋個日落就同朋友順便在數碼港商場搵下有咩食。見到有間食日本野的餐廳連露台,景觀唔錯,就入黎試下。餐廳原來都有提供好多即日日本空運來的新鮮刺身,我地叫咗個深海池魚皇,$248, Sashimi 薄切,師傅的刀功好,切得每塊都晶瑩剔透,有咬感,質感有少少似啫喱,魚味較清淡,鮮甜嫩滑,點用柚子同蔥調味的酸汁食味道好夾。北海道烏賊,鮮魷魚,$98,肉質呈白色,色澤光滑,切成一條條幼身的,口感好彈牙煙韌。壽司盛,$238, 有赤身壽司,油甘魚壽司,三文魚壽司,劍魚腩壽司,赤蝦壽司,深海池魚壽司,海膽軍艦等,飯粒軟熟清甜,份量適中,油甘魚同池魚的肉厚身嫩滑,魚香味好重,赤蝦係超大隻 肉質爽口彈牙,入口清甜美味。鍋燒烏冬,$98,熱鍋上可以保持熱溫,湯底好清甜,材料豐富,有蟹柳,娃娃菜,金菇,天婦羅蝦等,最特別係有半隻半熟流心蛋,鮮甜嫩滑,烏冬份量都好足,煙韌彈牙,吸收晒湯底精華,夠清甜。燒鵪鶉蛋,蛋白夠煙韌夠身,入口有好香濃蛋黃味,入口即溶。燒牛脷串,燒得剛熟,鎖住到肉汁,肉質彈牙爽口,牛肉味重,咬落有嚼勁。梅酒,$58/杯,
燒鵪鶉蛋,蛋白夠煙韌夠身,入口有好香濃蛋黃味,入口即溶。
梅酒,$58/杯,梅味夠濃郁,清醇美味,是較易入口的。