2009-05-21 8 瀏覽
對於一間西餐廳, 銅鑼灣Pumpernickel, 整體水準算係中上!現在已經好少西餐廳, 有能力, 並且願意順序上菜. 先上麵包, 湯, 然後主菜, 等人已經吃完, 然後才問餐飲, 最後上甜點, 同飲品. 一般都係ham ham聲, 一檯麵包, 湯, 主菜, 然後, 主菜食到一半, 就問妳飲咩. 好趕! 然後收檯, 留低一杯水兼抹檯. 等你根本無法久留. 我同老婆, 間中光顧呢間餐廳已經有年幾. 服務算OK! 否則, 以我同老婆性格, 根本無法有閒情吃落去! 尤其中午人多, 算OK! 其實, 要出餐順序無大出錯, 侍應姐姐算同廚房夾到. 已經難得. 我自己特別鍾意D麵包藍, 同蘑菇湯. 濃湯, 並非水撈撈. 另外, 義大利飯要煮得好, 並非容易. 以前LUNCH, 必有一款義大利飯. 好吃, 亦好抵!, 依家無左, 有點失望. 可能因為, 義大利飯難煮兼貴. 以我自己所見, 依家好少餐廳, 願意提供六七種(一頁manual) 包括義大利飯, 天使麵, 長通粉, 寬麵, 意粉等沒肉, 但味道又掂又香菜式. 另外, 我自己好怕食太甜食品, 呢度D甜品, 甜度我認為好OK.最後, 要提

最後, 要提一樣野. 我一直都無飲咖啡習慣. 一向只飲奶茶. 我係年幾前, 係呢間餐廳開始飲多左咖啡. 第一, 我好怕咖啡苦, 以往此餐廳, 隨咖啡送一塊小餅乾, (呢種係歐洲, 澳洲餐廳一般習慣, 反而香港, 就算係高級餐廳都欠奉. ) 依家無左, 其實應該保留. 我自己認為, 又軟又濕甜品, 係無法伴咖啡. 稍甜鬆化餅乾, 就好好! 第二, 我好怕咖啡落喉後, 成口酸, 比較差GE茶餐廳捷榮咖啡, 我吾多受得. 呢度幾好!

所以, 整體各項水準, 我認為已經中上. 價格在$78 (午餐) 至 $140 (晚餐) per person. 比較其它同價餐廳, 水準係相當不錯!
2009-04-30
  • 義大利飯