2021-09-29 83 瀏覽
呢間餐廳食過幾次都幾滿意,性價比係幾高,而且環境好舒服又夠闊落,走文青風,影相都幾靚。不過今次食就有少少少少失望,原來食物質素都幾參差🤔 — — — — — — — — — — — — — — — — — — —呢日我叫咗一個晚市套餐嘅【原盅燉湯定食套餐】,包上湯浸時蔬及原盅燉湯【原盅燉湯定食套餐:酥炸排骨滷肉飯】$76以呢個價錢黎講,有埋湯同菜,其實幾抵食,而且個湯係真材實料,睇圖都見到有成兩隻雞腳,又有瓜,飲落唔覺好重味精味,呢個燉湯真係唔錯👍🏻👍🏻但係個酥炸排骨就有少少令人失望,因為排骨嘅肉比較少,基本上食炸粉多個食肉,但係我見到隔離果枱都叫左酥炸排骨,人地個排骨係好似豬扒咁完整一塊,唔似我果碟得一小撮嘅肉🥲 但係個蜂蜜芥末醬係加分嘅,沾一沾個醬,芥末醬中和到炸排骨嘅油膩感。而滷肉飯嘅滷肉都好夠味,分量都夠撈晒成個飯,仲有冬菇粒,食落多一種菇香味。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【紅燒腱心牛肉麵】$71牛肉有5大塊,重有紅蘿蔔同白蘿蔔,牛肉都幾大塊,肉質偏軟,亦滷得幾入味。牛肉麵最重要就梗係個湯底啦,呢碗牛肉麵嘅湯底夠晒濃郁,湯底除咗有紅

不過今次食就有少少少少失望,原來食物質素都幾參差🤔

酥炸排骨滷肉飯

【原盅燉湯定食套餐:酥炸排骨滷肉飯】$76

酥炸排骨滷肉飯

【紅燒腱心牛肉麵】$71
紅燒腱心牛肉麵

牛肉有5大塊,重有紅蘿蔔同白蘿蔔,牛肉都幾大塊,肉質偏軟,亦滷得幾入味。牛肉麵最重要就梗係個湯底啦,呢碗牛肉麵嘅湯底夠晒濃郁,湯底除咗有紅燒牛肉嘅香味,仲食到蘿蔔嘅清甜。而個麵底都幾煙韌,吸到哂d 湯汁。
紅燒腱心牛肉麵