青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-09-24 118 瀏覽
一直都知道,位於旺角the Forest商場裏面有一間好靚嘅泰國餐廳😀 機緣巧合下,前排喺嗰附近行街咁啱去咗食,點知佢除咗個環境呢夠靚之外,啲嘢食嘢飲都幾新派,即刻為大家介紹吓💁🏻‍♀️不嬲都幾鍾意飲椰汁雞湯嘅我,見到呢個湯就即刻嗌咗😋 第一次見椰汁雞湯會加入薑去煲,不過飲上去就冇好大浸薑味,反而椰子味都幾濃,仲帶有酸酸哋嘅味,難怪佢叫白冬陰功,好唔錯☺️見呢一個金邊粉係呢度嘅大熱,當然要試一試!一上到黎兩大隻虎蝦好吸引🤤 蝦肉夠晒爽口彈牙,而個金邊粉都炒得唔錯,夠乾身,再加埋蛋絲、豆腐乾一齊食好似過咗泰國咁呀😝之後我哋仲嗌多咗個菜食,我同男友平時都鍾意食馬拉盞炒通菜,今次冇通菜,就轉做芥蘭啦!芥蘭夠新鮮嫩口,馬拉盞夠哂鹹香,帶少少辣,夠惹味,加上櫻花蝦米同啲脆脆,口感更豐富😋✨ 泰國珍珠奶茶奶蓋 $48嚟到泰國餐廳,當然要嗌番杯泰式奶茶😌 再加上邪惡嘅珍珠同奶蓋,一杯嘢飲三重享受😎 (三重邪惡🤣)✨ 蝶豆花椰子奶蓋 $48呢個係打卡必點嘅item,因為佢實在太似一個藍天白雲☁️ 就咁望住佢已經覺得好chill🤤 飲落有淡淡嘅椰子味,即使加咗奶蓋都唔會太膩,蝶豆花味就唔係太飲到,應該係for

白冬陰功•南薑椰汁雞湯

泰式虎蝦金邊粉

馬拉盞炒芥蘭

✨ 泰國珍珠奶茶奶蓋 $48

✨ 蝶豆花椰子奶蓋 $48

呢個係打卡必點嘅item,因為佢實在太似一個藍天白雲☁️ 就咁望住佢已經覺得好chill🤤 飲落有淡淡嘅椰子味,即使加咗奶蓋都唔會太膩,蝶豆花味就唔係太飲到,應該係for個顏色為主。

榴槤雪糕
雖然最後已經食到好飽,幾乎放棄食甜品嘅意欲,但係難得見到佢有榴槤雪糕食,我哋兩個都係愛榴槤之人,就試吓佢😝 總共有四球雪糕,雪糕口感好綿密,榴槤味好濃郁,的確幾唔錯😌

總括而言,呢間餐廳好適合鍾意食泰菜,又鍾意打卡嘅朋友仔!佢嘅環境好大好靚,仲有啲芒草同埋唔同嘅植物包圍住成間餐廳,出面仲有塊大草地,好似去咗一個花園咁😚

白冬陰功•南薑椰汁雞湯
泰式虎蝦金邊粉