跟閨蜜在旺角太子一直由上午逛街至下午很久了,肚子開始發出微微的叫聲,似是呼喚著我快點去進食。走了一會,在太子花園街、金魚街旁的旺角道經過,大約在(人和豆品隔離)開始聞到一陣平時沒有聞到的奇怪味道但係又會吸引的上前了解是什麼餐廳發出來的!噢...原來...就是我之前成日都聽到【無麵不歡】呢間餐廳嘅名字..因為早排 一個朋友傳一個朋友都話想試試因為逛得真的有點累,又不太想再為吃什麼而去煩惱一番,所以【無麵不歡】就成為了我的晚餐飯堂啦!一打開門,廣西定家鄉味道非常強示並非人人喜歡,但當坐下後10分鐘慢慢已經習慣不是一回什麼的事了!睇睇周圍環境都見到人來人往,環境不算寬敞但可以接受,食得都舒服!原來呢間係分店【無麵不歡】係分店黎,總店係旺角通菜街個邊...可能太多人食要分流一下!餐紙簡單易明非常多麵款選擇,每種都好特別,湯麵、拌麵都有,外面真係食唔到!小食價錢又吸引!都心思思左一會兒。最後點了兩個麵、二款小食同兩樣飲品,一齊開心Share!🔹主食:柳州螺螄粉+原創胡椒豬肚雞麵。柳州螺螄粉 $48 (推介)外型好討好啊,而且仲要面頭啲料擺得好有心機好靚,可以打下卡呃下Like呢!以為上枱個彈會味
但係又會吸引的上前了解是什麼餐廳發出來的!

因為早排 一個朋友傳一個朋友都話想試試

餐紙簡單易明

🔹主食:柳州螺螄粉+原創胡椒豬肚雞麵。
柳州螺螄粉 $48 (推介)
外型好討好啊,而且仲要面頭啲料擺得好有心機好靚,可以打下卡呃下Like呢!以為上枱個彈會味道怪異,但又接受到,完全冇呢個問題!
柳州螺螄粉

配料包括有「螺絲肉、脆腐竹、肉末,脆花生、酸豆角,蔥花,酸辣筍,黑木耳」!入量一點也不少,款款都唔錯,很喜歡它的配料好似特殊醃製的香筍同脆腐竹口感脆脆的!
柳州螺螄粉

仲加左配料「滷蛋 $6、野山椒鳳爪 $9、豬軟骨 $12」!份量一樣同小食一樣都係好多!仲好好食添!
滷蛋
野山椒鳳爪
豬軟骨

螺絲粉好滑好好食...烹調時間拿捏得啱啱好!

湯底層次豐富好香,可能酸辣一直都好喜歡, 呢碗嘢我食下食下就同朋友食曬了,真係幾惹味!
出奇地好吃!加上各種配菜,份量超大份!足夠兩人吃 ,因為麵真的很多很多很多...

另外原創胡椒豬肚雞麵 $68
有點特別,用鐵鍋上,我見係胡椒豬肚湯底才點的!充滿特色嘅湯底!

飲啖湯先!好好味啊!超夠味!鐵鍋上有個好處就係食到尾都係熱辣辣
呢排天氣開始轉涼!食呢個都唔錯!
原創胡椒豬肚雞麵
麵條滑捋捋的,口感非常好!一啖湯一啖麵,夠曬滋味
原創胡椒豬肚雞麵

成鍋材料包括「豬肚、三黃雞、胡椒、紅棗、杞子」
都好多豬肚,煮得算腍身但我唔食豬肚,俾晒朋友食!

但雞件就好好食啦,兩樣份量都唔少,三黃雞件好嫩滑,雞味濃旭,香噴噴...咁既價錢真係物超所值!但我地真係食唔晒,唔想浪費就打包了!
原創胡椒豬肚雞麵
好多好多好多麵......
原創胡椒豬肚雞麵

🔹小食方面,我地點了蛋餃、手撕雞。
蛋餃 $18/5隻
以前心血來潮試過自己來做蛋餃,但出街食蛋餃真係第一次喺第二度已經少有,皮係用雞蛋,好薄好香蛋味,故名字的話是入面有餡,有豬肉, 馬蹄,真係好正!
煎出顏色均勻完整不破的,而且老少佳宜!好推介!
蛋餃

麻辣手撕雞🐥🌶 $28
份量都幾多啊!手撕雞啖啖肉整得好入味,麻辣醬汁配上嫩滑雞肉非常惹味!

想再辣點,員工建議試試佢地既隱藏辣醬!但我冇試!haha!因為覺得麻辣有勁、爽脆夠味啦!
麻辣手撕雞

🔹食辣當然要配飲品吧!飲品除左一般汽水外,有啲較特別既選擇
點了國內飲品兩款,
抹茶奶茶及椰子汁解解辣!!好甜啊真係,兩款我朋友就喜愛了,但我一般般,因為飲品不喜歡太甜呢!
抹茶奶茶及椰子汁

💭【無麵不歡】原來24小時 通宵營業!真係咩時間都食到!
總括嚟講價錢真係非常平民化同好抵食,兩人價錢三人份量,相當抵食大份絕對飽肚又特別!

老闆特意到廣西學師!所以特色麵條來說應該算係好正宗!
呢種風味好難係香港第二度食到!

不過真係好極端,喜歡就喜歡,不喜歡的人就不會喜歡!

因為一開始陣味都大衝擊!但我自己覺得點都要俾一次機會試下咁特別既野食既!
話晒都係◤中華私房粉麵◥ ⠀嘛
題外話/補充資料: 各位嗜辣人士,有一款隱藏勁辣醬,問問店員!唔好錯過喔。
滷蛋
野山椒鳳爪