1K
2021-09-09 73 瀏覽
仲記得之前去韓國,第一次食炸雞就係NENE. 個時夜晚同朋友仲特登係hostel 搭車行過去食,印象中炸雞外脆內嫩,連泡菜都好食。到Nene 黎左香港咁耐,今次過去試睇下同回憶中味道有幾大分別。估唔到最滿意唔係炸雞反而係佢新出個年糕。玫瑰醬寬粉炒年糕,原來即係番茄忌廉炒年糕,並無加玫瑰,只是因為呈粉紅色玫瑰顏色,所以先有個咁靚嘅名「로제(Rose)」比起平時食韓式傳統辣炒年糕,加左忌廉減低左辣度,而番茄醬汁微酸又解低膩. 年糕同寬粉都煙煙韌韌,仲有bacon 同腸增加咸香。叫左愛文芒果乳酪特飲都ok. 不過更鐘意有氣beers蔘雞湯朋友想試,估唔到都唔錯。用左原隻雞, 中間包住糯米, 仲有少量人蔘同紅棗。雞肉煲得好軟腍筷子輕易就可以了撕開, 個湯有dd 蔘香味, 加埋糯米似蔘雞粥. 配炸雞食都幾減膩皇室豬肋骨(L)伴芝士火鍋及脆薯條佢個ribs 調味剛好,微微帶煙燻香味又唔會太濃味,肉都煮得腍身可以切開。一份仲有4大舊,美中不足係唔夠熱,應該整定所以都係凍左咁。而且薯條唔脆。芝士火鍋嘅忌廉味比較重,唔係拉芝個款cheese, 朋友話覺得有d 似奶粉味所以麻麻。 我覺得味道都可以嘅,不

估唔到最滿意唔係炸雞反而係佢新出個年糕。

叫左愛文芒果乳酪特飲都ok. 不過更鐘意有氣beers

蔘雞湯

皇室豬肋骨(L)伴芝士火鍋及脆薯條

芝士火鍋嘅忌廉味比較重,唔係拉芝個款cheese, 朋友話覺得有d 似奶粉味所以麻麻。 我覺得味道都可以嘅,不過撈埋食更膩,就咁食ribs 會更好食

雙重滋味炸雞(有骨全雞)(招牌炸雞, 青陽辣椒白郡主炸雞
炸雞炸得都脆,不過炸粉略厚,中間肉質唔夠嫩同juicy. 相對地比較prefer 原味, 本身會配honey mustard sauce. 另外嘅青陽辣椒白郡主帶微辣,個sauce 有點微妙,味道還可以不過淋醬presentation 唔係太靚仔,放耐左又整到無咁脆