2017-06-15 45 瀏覽
因為朋友買左幾條泡芙,佢喺太古城中心買,因為優惠期間,買兩條泡芙就會送一件貝殼蛋糕,所以我有機會試到喇馬德蓮貝殼蛋糕 $15/件蛋糕一共有4款口味,包括:抹茶、士多啤梨、檸檬及黑芝麻。每日新鮮烘焙,無添加防腐劑,所以每件都貼上有效期標籤,要盡快食用。不過個人喜歡喜歡佢地嘅獨立包裝,乾淨衛生!比較傳統嘅馬德蓮蛋糕,多一份創新,面頭加上朱古力,所以即使係檸檬味,食落都帶點甜。不過由於我地冇即時食用,放左入雪櫃,都要花上少少時間解凍,否則都幾硬。解凍後,口感正常,蛋糕食落鬆軟,唔會乾爭爭檸檬口味清新帶甜,士多啤梨味係我最喜歡,抹茶味有點不足,較為失色,黑色嘅驟眼睇落以為係朱古力,細食下先感覺到有少少芝麻香。作為下午茶,不錯吃呢,簡單配一杯熱茶,打工仔又繼續做野了

馬德蓮貝殼蛋糕 $15/件

蛋糕一共有4款口味,包括:抹茶、士多啤梨、檸檬及黑芝麻

馬德蓮貝殼蛋糕

解凍後,口感正常,蛋糕食落鬆軟,唔會乾爭爭

馬德蓮貝殼蛋糕

作為下午茶,不錯吃呢,簡單配一杯熱茶,打工仔又繼續做野了
2017-06-11
下午茶