2016-01-18 1504 瀏覽
前排流行蒸氣石鍋,試過幾次之後又再貪新鮮想試新野,最近上網見到介紹荔枝角有一間新食店,可以同時食蒸氣鍋同火鍋,覺得好特別,就同朋友黎試下啦。舖頭位於荔枝角地鐵站C出口,行過去5分鐘都唔洗,其實佢果到日頭係food court 黎既,有唔同既食店,夜晚就只係做蒸氣火鍋。星期日晚上8點左右到達,無訂檯都仲有位,仲可以食2個半鐘,真係開心。火鍋同蒸氣鍋湯底各有6款,蒸氣鍋既湯底我地揀左桂花,而火鍋就揀左沙嗲湯,沙爹湯底都幾有沙嗲味,但係蒸氣鍋果邊就無咩桂花味,似係用水蒸多D。呢到大部分食品都係以自助形式取用,但係部分食品好似水餃,肥牛等等就要落Order。食物質素唔錯,都很新鮮。雞翼同冬菇清蒸會比用湯煮好味,因為咁樣先至夠原汁原味,粟米蒸起之後都格外清甜。至於其他料好似魚蛋,水餃呀等等,就梗係用湯煮會好D啦。水餃皮薄陷靚,丸仲有好多款,包括醬爆丸,真係好開心呀。除左呢D普通既火鍋料之後,仲有蜆食添,D蜆唔係成日有,一個鐘先出一至兩次,清蒸蜆很鮮味多汁仲好重海水味,令人食到停唔到口。呢到既食物refill 都幾快,不過就完全見唔到有麵類既食物,服務質素仲好高,收碗碟既速度真係快得驚人,值得一讚

呢到既食物refill 都幾快,不過就完全見唔到有麵類既食物,服務質素仲好高,收碗碟既速度真係快得驚人,值得一讚。

食完之後再歎返杯雪榚,好滿足。