2010-02-24
年初五, 仲放緊假. 本身打算去妹記, 因為妹記收得早, 次次都食唔到. 但係去到發覺佢初七先開. 冇計~~ 好在有Plan B. 做定功課, 就係咁, 今次就試左呢間喇.因為本來打算早少少食粥做早餐. 妹記冇開, 所以要周圍行, 當一搭正11點, 阿姐一拉閘, 就衝入去通記問, "開未呀?!" 問果時其實已經揾左張枱坐低左.黎得, 當然盡試佢D 招牌野啦... 兩個人一口氣試左...鳳爪拼豬手撈麵魚片頭拼豬肉丸湯河牛丸拼鹵肉湯米油菜一碟片頭肉丸河. 魚片厚切咬落頗彈牙, 還有一點點片頭獨有的香口"表面". 不過, 豬肉丸除左幾彈牙之外, 味道就冇乜特別. 質素同你行街買火鍋湯料d 貢丸差不多.繼豬油撈麵之後(安利也好, 鴻記也好), 呢個鳳爪拼豬手, 我覺得係最正嘅嘅撈麵配搭!! 曾經有一次, 我姑丈整左一碟鮑汁撈麵俾我之後, 就發覺呢d 膠質咁重嘅汁係同生麵咁匹配. 今次呢碟野一上到黎, 用筷子輕輕咁撈一撈起碟底果d 汁. 鳳爪同豬手兩樣煮出黎嘅汁, 濃郁幾近起膠. 生麵被濃汁依附著. 淨食d 麵都夠哂享受. 豬手份量不小, 鳳爪亦有兩隻. 同樣炆得好淋好入味. 唔夠喉, 叫多碗牛
鳳爪拼豬手撈麵
魚片頭拼豬肉丸湯河
牛丸拼鹵肉湯米
油菜一碟
唔夠喉, 叫多碗牛丸拼鹵肉. 食左麵同河, 今次食米粉. 湯底依舊, 幸好味精感覺唔多. 米粉同求其一間粉麵鋪冇乜分別. 當然, 重點在於配料. 鹵肉用上豬頸肉, 避免左浸到太鞋皮. 不過肉味就稍稍欠奉. 反而牛丸就非常抵讚. 非常重牛味, 咬落去你會感受到入面d 肉汁走出黎. 元朗勝利, 旺角樂園... 係就係彈哂牙, 不過如果你叫四寶, 問你食緊果粒係咪牛丸有時真係未必分得出架.
p.s. 今次俾我試呢個鳳爪豬手汁, 撩起左我食撈麵條癮. 睇黎呢排我都會周圍揾食撈麵好地方.