2019-03-23
農歷年初五,為了慶祝新年,同家人晚上去黃金食buffet,見openrice有buffet coupon75折,6個人才用得,我們幾個家庭共10多人省回不少,好吸引,不過價錢折左每人都要$500多,仍然好貴好肉赤!不過可以一家人放假,搵個地方聚餐,都要既!況且可以食足3.5小時,最適合同家人來大吃大喝!食物真是不少!外面有多款燒烤美食,如燒扇貝串、燒和牛、燒原隻大墨魚、燒香辣虎蝦、炭燒乳豬、炭燒琵琶鴨等,有粉麵食,即叫即整; 熱食有飯,點心,中式同西式食物唔多過十款。有麵包;刺身有三文魚,吞拿魚,八爪魚同埋希靈魚,即點即切;壽司都好多款;生果有芒果、菠蘿、哈蜜瓜、蜜瓜、西瓜、橙李同埋士多啤梨!甜品糕點都唔少,應節的豬仔型草莓慕絲餅,藍莓芝士餅,各式蛋糕雪糕有dreyers、movenpick 同埋Häagen-Dazs頭盤及沙律選擇有中華沙律、味付螺肉、味付八爪魚就擺響個櫃入邊,韓式泡菜冷麵、煙三文魚雜錦風乾肉拌蜜糖松露醬; 越式海鮮沙律、涼拌手撕雞卷、豬手; 冷盤: 蝦、長腳蟹,紐西蘭青口、藍青口,翡翠螺6:30 入去坐下,先出去拿乳豬、羊架!手中拿著食物,要拉門返來座位十分不便,不
食物真是不少!
熱食有飯,點心,中式同西式食物唔多過十款。
有麵包;
刺身有三文魚,吞拿魚,八爪魚同埋希靈魚,即點即切;
壽司都好多款;
生果有芒果、菠蘿、哈蜜瓜、蜜瓜、西瓜、橙李同埋士多啤梨!
冷盤: 蝦、長腳蟹,紐西蘭青口、藍青口,翡翠螺
6:30 入去坐下,先出去拿乳豬、羊架!手中拿著食物,要拉門返來座位十分不便,不過後來才知中間有度門長開!我只排了乳豬、炭燒琵琶鴨、羊架,乳豬即燒即吃,香口又脆,可想而知有幾咁正,燒鵝味道還好,羊架因大風,有少少搶火燒焦了!
出面太大風了,加上食物油,吃了1-2 轉已轉戰室內! 拿了自己喜歡的吃,室內的不用怎麼排。
出面有粥,即點即煮,又出去排了!
拿了Movenpick 雪糕,再攞埋哈根大雪糕
pancake要等3-4分鐘,等了,很不錯。加了食buffet 少有的士多啤梨,美極!
人老喇唔可以食太多甜品,近年鍾意食啲細細件嘅,貪可以揀多幾款,揀了自己喜歡的幾款口味,件班蘭蛋糕做得幾好!其實全部都做得好有水準。
發現忘了吃螺青口又拿了些!
已經飽到上心口,吃些水果消滯
臨尾有movenpick 士多啤梨雪糕!原本已經差不多吃完了,以為吃完不會加了,真是驚喜!即刻拿一杯吃!
可能屯門都是偏遠了些,食到未9:00 已經走了8成人,我們平時吃buffet 喜歡食下抖下,傾吓計,坐到夠鐘先埋單的,今天也早少少走吧。
咖啡廳自助餐晚餐6:30-10:00,星期一至五(假期六日公眾假期及其前夕)
成人$580($638)
小童$348($388)